Sama; corcovada

Dentex gibbosus (+ D. maroccanus)


Pantalla anterior


2019 Peixos i mariscos

España

ESPÀRIDS:

[Incluye cuatro láminas comparativas con nombres de 29 especies, que sugiere comparar con las familias KYPHOSIDAE, SCIAENIDAE y SPARIDAE (todos Perciformes).]

Pagellus bogaraveo, BESUC/BOGARAVELA, BESUGO.
Pagellus acarne, BESUC BLANC, ALIGOTE.
Pagellus erythrinus, PAGELL, BRECA.
Pagellus bellottii, PAGELL AFRICÀ, BRECA CHATA.
Pagrus pagrus, PAGRE, PARGO.
Pagrus caeruleostictus, PAGRE REIAL, PARGO ZAPATA.
Pagrus auriga, CORCOVADA ROQUERA, HURTA.
Dentex maroccanus, DÈNTOL MARROQUI, SAMA.
Dentex macrophthalmus, DENTOLET, CACHUCHO.
Dentex dentex, DÈNTOL, DENTÓN.
Dentex canariensis, DÉNTOL CANARI, DENTÓN CANARIO.
Dentex gibbosus, CORCOVADA, SAMA DE PLUMA.
Sparus aurata, ORADA, DORADA.
Spondyliosoma cantharus, CÀNTERA, CHOPA.
Lithognathus mormyrus, MABRE, HERRERA.
Boops boops, BOGA (jóvens: bogarró), BOGA.
Sarpa salpa, SALPA, SALEMA.
Kyphosus sectatrix, XOPA BLANCA, CHOPÓN.
Argysomus Argyrosomus regius, REIG (als jóvens: regetons), CORVINA.
Umbrina cirrosa, CORBALL DE SORRA/CORBALL, VERRUGATO.
Umbrina canariensis, CORBALL CANARI, VERRUGATO DE FANGO.
Sciaena umbra, CORBA, CORVINA NEGRA.
Diplodus puntazzo, MORRUT/MORRUDA, SARGO PICUDO.
Diplodus sargus, SARG, SARGO COMÚN.
Diplodus vulgaris, VIDRIADA, VIDRIADA.
Diplodus annularis, ESPARRALLÓ (jóvens: patena), RASPALLÓN.
Diplodus bellotti, ESPARRALLÓ AFRICÀ, ALFAJOA.
Diplodus cervinus, SARG REIAL, SARGO REAL.
Oblada melanura, OBLADA, OBLADA.

La CORCOVADA (Corcovà) (Dentex gibbosus). La corcovada té el cos allargat, alt i comprimit. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Corcovada, sama. CATALUNYA: Corcovada, déntol corcovat. BALEARS: Corcovada. MÚRCIA: Sama, dentón de cuerno. ANDALUCÍA: Parto, sama, capitón, parga, trompuda, corcovado, pargo testuz. GALÍCIA: Dentón de bandeira. ASTÚRIES: Sama, dentón de bandeira. CANTÀBRIA: Sama, lama. PAÍS BASC: Txelba aginandi. CANÀRIES: Sama cerruda, pargo macho, sama de pluma (als jóvens). TEMPORADA: De març a novembre. PESCA: Palangre, tresmall, arrossegament i curricà de fons. DISTRIBUCIÓ: Habita en les costes de l'Atlàntic oriental (des de Portugal fins Angola, incloent les illes Canàries on és abundant). A més, encara que amb menys assiduïtat, es troba també a la Mar Mediterrània. CUINA: És un peix blanc i aromàtic ideal per a fer al forn o a la sal. En Canàries es fa bullida en 'sancochxo' i per a fer una sopa molt típica de Tenerife. Nutricionalment es caracteritza per tindre niacina, vitamina A, calci, magnesi i fòsfor.

[PEIXOS I MARISCOS. Base de dades terminològica i identificació d'espècies pesqueres. 2019.] peixosimariscs.blogspot.com


www.jacint.es - portellweb@yahoo.es

Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà

En continua actualización.