Romerillo; pàmpol ver
Centrolophus niger
2019 Peixos i mariscos
España
XAVOS I PÀMPOLS:
[Incluye dos láminas comparativas con nombres de cinco especies, que sugiere comparar con las familias CAPROIDAE (Zeiformes) y CENTROLOPHIDAE (Perciformes).]
Capros aper, XAVO, OCHAVO.
Centrolophus niger, PÀMPOL VER, ROMERILLO.
Schedophillus medusophagus, PÀMPOL, RUFO.
Schedophillus ovalis, PÀMPOL OVALAT, RUFO IMPERIAL.
Hyperoglyphe perciformis, PÀMPOL AMERICÀ, RUFO DERIVANTE.
El PÀMPOL VER (Centrolophus niger). El pàmpol ver té el cos oblong i lleugerament comprimit, cobert d'escates xicotetes que cauen fàcilment. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Pàmpol, pámpol, pàmpol ver. CATALUNYA: Pàmpol, pàmpol ver, trotllo negre, peix de brom, trotllo, negret. BALEARS: Carboner, trotllo, pampol. MÚRCIA: Obispo, pámpol. ANDALUCÍA: Negro, sardina de canto, pámpano, negrita, negrito. GALÍCIA: Peixe negro, romerillo. ASTÚRIES: Peixe negro, romerillo. CANTÀBRIA: Romerillo. PAÍS BASC: -. CANÀRIES: -. TEMPORADA: Tot l'any. PESCA: Arrossegament i hams. DISTRIBUCIÓ: La seua distribució és en aigúes temperades de l'oceà Atlàntic nord, tant oriental com occidental, i a la Mediterrània. Es troba també en altres aigües temperades arreu del món. és una espècie d'aigües profundes que normalment nada entre els 300 i els 700 metres. Els juvenils se solen vore més en aigües superficials formant xicotets bancs. CUINA: Té una carn llisa, suau, blanca i sense molta espina. La textura recorda al mero o a certs mariscos. Es pot cuinar en carpaccio, al forn o a la planxa.
[PEIXOS I MARISCOS. Base de dades terminològica i identificació d'espècies pesqueres. 2019.] peixosimariscs.blogspot.com
www.jacint.es - portellweb@yahoo.es
Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà