Pez espada, emperador, aguja palá; peix espasa, emperador

Xiphias gladius


Pantalla anterior


1580 Onofre Pou

Catalunya

Del viver, y pexos:

[...]

Emperador. Gladius, gladii. [...]

Espasa. Glaudius Xiphia, xiphiae. [...] (fulles 40-42)

[POU, Onofre (1580): Iesus: Thesaurus Puerilis. Authore Onophrio Povio Gerundensi Artium Doctore. Apud Ioannem Paulum Menescal. Barcinone.] books.google.es


2019 Peixos i mariscos

España

ESPETS, EMPERADOR I SABRES:

[Incluye una lámina comparativa con nombres de seis especies, que sugiere comparar con las familias y subfamilias LEPIDOPINAE, SPHYRAENIDAE, TRICHIURIDAE y XIPHIIDAE (todos Perciformes).]

Sphyraena sphyraena, ESPET, ESPETÓN.
Sphyraena viridensis, ESPET GROS, ESPET GROS
[sic].
Xiphias gladius, EMPERADOR, PEZ ESPADA.
Aphanopus carbo, SABRE NEGRE, PEZ SABLE NEGRO.
Lepidopus caudatus, SABRE COMÚ, PEZ SABLE PLATEADO.
Trichirus trichirus Trichiurus lepturus, SABRE DE CUA FINA, PEZ CINTO.

L'EMPERADOR (Emperaor) (Xiphias gladius). Peix que té, com a característica principal, un maxil·lar prolongat en forma de espasa llarga i plana; és fort i ràpid, i té costums pelàgics. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Peix espasa, emperador, espasa, rafet. CATALUNYA: Peix espasa, emperador. BALEARS: Peix espasa. MÚRCIA: Pez espada, emperador, aguja palar. ANDALUCÍA: Pez espada, aguja palá, aguja. GALÍCIA: Peixe espada, espadarte. ASTÚRIES: Pexe espada, peixe espada. CANTÀBRIA: Pez espada. PAÍS BASC: Ezpata-arrain. CANÀRIES: Pez espada, aguja paladar. TEMPORADA: Tot l'any. PESCA: Palangre i altres arts d'ham. DISTRIBUCIÓ: Viu en les aigües tropicals i temperades de l'Atlàntic, Índic i Pacífic, i en aigües més gelades de la Mediterrània, la Mar Negra i la Mar d'Azov. La profunditat en la qual es troba és de fins 800 metres, però normalment es localitza a menys de 550 metres. CUINA: És un peix semigràs que té una carn blanca rosada, magra i molt apreciada. Les preparacions més freqüents són a la brasa, al forn, arrebossat, en adob o fregit, però sempre no massa fet per a que no resulte eixut. És un bon ingredient per a fideuàs i plats mariners amb arròs. Malgrat que és un peix que conté mercuri i no és aconsellable el seu consum molt a sovint, conté a favor múltiples propietats i beneficis per a la salut, entre ells, vitamines A, B3, B6, B9 i B12, i minerals com el ferro, potasi, magnesi, sodi i més que tot, fòsfor.

[PEIXOS I MARISCOS. Base de dades terminològica i identificació d'espècies pesqueres. 2019.] peixosimariscs.blogspot.com


Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

España

Denominación comercial: Pez espada.

Denominación científica: Xiphias gladius (Linnaeus, 1758).

Método de producción: Pesca extractiva.

Áreas de Pesca: Atlántico noroeste, Atlántico noreste, Atlántico centro oeste, Atlántico centro este, Mediterráneo y Mar Negro, Atlántico suroeste, Atlántico sureste, Índico oeste, Índico este, Pacífico noroeste, Pacífico noreste, Pacífico centro oeste, Pacífico centro este, Pacífico suroeste, Pacífico sureste.

[Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA). Pesca. Mercados y economía pesquera. Especies comerciales.] map.gob.es


www.jacint.es - portellweb@yahoo.es

Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà

En continua actualización.