Pez de san Pedro, gallo de san Pedro, pez de san Martín; gall, gall marí, gall de mar, gall de sant Pere, peix de sant Pere

Zeus faber [+ Neocyttus helgae, Cyttopsis rosea et Zenopsis conchifer]


Pantalla anterior


1580 Onofre Pou

Catalunya

Del viver, y pexos:

[...] Gall. Faber, fabri. Chalceus, zeus, zeusi. [...] (fulles 47-48) [Hi havia més d'una espècie amb aquest nom?]

[POU, Onofre (1580): Iesus: Thesaurus Puerilis. Authore Onophrio Povio Gerundensi Artium Doctore. Apud Ioannem Paulum Menescal. Barcinone.] books.google.es


2013 Club d'Immersió Biologia de la UB

Mar Mediterráneo

Nom científic: Zeus faber. Nom comú: CAT: Gall, gall de mar, gall de sat Pere, peix de sant Pere. CAST: Pez de San Pedro. [...] Fondària: Fins als 400 m. Mides: Fins a 70 cm. [...] ON VIU: El gall, 'Zeus faber' Linnaeus, 1758, té una àmplia distribució, trobant-lo majoritàriament al Mediterrani i a l'Atlàntic oriental, des de terres escoceses fins a l'Àfrica occidental. Però 'Zeus faber' Linnaeus, 1758 és un peix cosmopolita que es pot trobar alhora a la costa sud-africana occidental, al sud-est asiàtic, Austràlia i a les costes del Japó. Viu normalment a fons sorrencs entre 10 i 50 m, però poden arribar a fondàries de fins a 200 metres (alguns entesos marquen aquesta xifra en 360 metres). També es pot trobar en zones rocoses o praderies submarines. Les formes juvenils es troben freqüentment a l'estiu a zones rocoses plenes d'algues on busquen protecció i aliment. No és un peix molt sociable; viu aïllat o en petits grups. A vegades es poden trobar formant agregats amb sardines o arengs. A vegades es poden trobar formant agregats amb sardines o arengs. Fent una immersió podem veure'l descansant al fons sobre un dels seus costats. [...] CURIOSITATS: El nom de peix de Sant Pere, segons la regió del món, té diversos orígens o explicacions; en anglès es coneix com a 'John Dory' i es diu que podria venir del francés 'dorée' (daurat) o per John Dory, l'heroi d'una antiga balada d'origen anglès-escocès. Alhora, alguns parlen que 'John' vindria de 'jaune' (groc en francès). D'altra banda, la novel·la de Jules Verne, "An Antarctic Mystery", parla del nom de peix de Sant Pere com 'janitore' (el guardià de la porta), ja que és Sant Pere qui guarda les portes del cel; però, potser, la més coneguda, també referint-se a Sant Pere, la trobem a la Biblia, on Jesús li va dir: "Ves al llac, tira l'ham, obre la boca del primer peix que agafis i hi trobaràs la moneda que ens cal per a pagar; dóna'ls-la per mi i per tu" (Mateu, XVII, 27). Sant Pere va deixar les marques dels seus dits al cos del peix, que esdevindrien les taques circulars als dos costats de 'Zeus faber' Linnaeus, 1758. D'aquí vindria el nom comú de peix de Sant Pere. La traducció literal del seu nom en alemany ('Heringskönig') és rei dels arengs, i ve d'una falsa creencia que aquest conduïa bancs d'aquests peixos. Els seus enemics naturals poden ser els taurons, com el fosc, 'Carcharhinus obscurus' (Lesueur, 1818), i alhora també grans peixos ossis. La vida aproximada d'aquest animal és d'uns 12 anys. La seva forma tan característica fa que sigui un peix molt fàcil d'identificar en les nostres immersions.

[ESCURRIOLA, Agnès i REGÀS, Jordi (coordinadors): Guía d'especies. Club d'Immersió Biologia. Facultat de Biologia. Universitat de Barcelona (UB). Consultada, online, en mayo de 2023.] cibsub.cat


2019 Peixos i mariscos

España

GALLS DE SANT PERE:

[Incluye una lámina comparativa con los nombres de cuatro especies, que sugiere comparar con las familias y subfamilias CYTTOPSINAE, OREOSOMATIDAE, PARAZENIDAE y ZEIDAE (todos Zeiformes).]

Neocyttus helgae, FALS GALL, FALSO SAN PEDRO.
Zeus faber, GALL DE SANT PERE, PEZ DE SAN PEDRO.
Cyttopsis rosea, GALL DE SANT PERE ROSAT, SA PEDRO ROSADO.
Zenopsis conchifer, GALL DE SANT PERE PLATEJAT, SAN PEDRO PLATEADO.
 

EL GALL DE SANT PERE (Zeus faber). És un peix que té el cos comprimit lateralment i el seu color és oliva-groc amb una gran taca fosca ribetejada de color groc en el seu costat, i grans espines en l'aleta dorsal. El seu cap és enorme, sobreeixint una boca gran i protràctil. Pot arribar a fer uns 2 quilos i 50 cm de longitud. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Gall de Sant Pere, gall, pollastre, peix de Sant Pere. CATALUNYA: Gall de Sant Pere, gall. BALEARS: Gall marí, gall, gall de Sant Pere. MÚRCIA: Gallopedro, gallo de San Pedro. ANDALUCÍA: Gallopedro, San Pedro, gallo, pez de San Pedro, pejegallo. GALÍCIA: Sanmartiño, peixe galo, samartiño, San Pedro. ASTÚRIES: Peixe de San Pedro, sanmartín. CANTÀBRIA: Sanmartín, cañada. PAÍS BASC: Muxumartina, ollar, martintxo. CANÀRIES: Gallo barbero, gallo Cristo. TEMPORADA: De juny a setembre. PESCA: Arrossegament, tresmall, enmalle, volantí i palangre de fons. DISTRIBUCIÓ: Es distribuïx en tot l'Atlàntic oriental i la Mar Mediterrània, l'Índic i el Pacífic occidental. Viu en aigües profundes, normalment entre els 100 i els 200 metres, sobre arena o llim, però entre roques i algues. CUINA: La seua carn és molt estimada, deliciosa, aromàtica i d'excel·lent textura. És un aliment semigràs amb alt contingut en omega-3. És ideal per a preparar un bon caldo de peix, i també està exquisit a la planxa, al forn, al vapor, fregit o bullit.

[PEIXOS I MARISCOS. Base de dades terminològica i identificació d'espècies pesqueres. 2019.] peixosimariscs.blogspot.com


2019 Peces Mediterráneo

Mar Mediterráneo

Nombre científico: Zeus faber. Nombre común: Pez de San Pedro, Gallo de San Pedro. Nombre en catalán: Gall, gall marí, gall de Sant Pere. Pueden llegar a medur unos 60 cm. Su cuerpo es redondeado y aplanado, con una cabeza grande perfectamente alineada con su cuerpo. Su aleta dorsal está formada por espinas alargadas que destacan a modo de cresta. Su color es grisáceo con un cierto tono violeta y amarillo-dorado, con unas manchas oscuras. Reside en fondos arenosos, entre 10 y 50 metros, llegando a profundidades de hasta 200 m. También se puede encontrar en zonas rocosas o praderas submarinas. Se alimentan de peces y, alguna que otra vez, sepias o calamares. [...]

[GONZÁLEZ LLOFRIU, Javier: Guía de especies marinas. Consultada, online, en mayo de 2023.] pecesmediterraneo.com


Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

España

Denominación comercial: Pez de San Pedro.

Denominación científica: Zeus faber (Linnaeus, 1758).

Método de producción: Pesca extractiva.

Áreas de Pesca: Océano Índico, Atlántico noreste, Atlántico centro este, Mediterráneo y Mar Negro, Atlántico sureste, Índico oeste, Índico este, Pacífico noroeste, Pacífico centro oeste, Pacífico suroeste.

[Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA). Pesca. Mercados y economía pesquera. Especies comerciales.] map.gob.es


www.jacint.es - portellweb@yahoo.es

Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà

En continua actualización.