Melva; melva
Auxis thazard et A. rochei
1826-1829 Miñano
Murcia
AGUILAS (EL PUERTO DE LAS) [Águilas, comarca del Alto Guadalentín]: La pesca que comunmente se coge en él es atún emperador, albacoreta, bonito y melva, de la cual no solo se abastece el pueblo sino que también surte a otros muchos.
[MIÑANO Y BEDOYA, Sebastián (1826-1829). Diccionario geográfico-estadístico de España y Portugal. Imp. Pierart-Peralta. Plazuela del Cordón. Madrid. 1826: Tomo I (A-BAR), Tomo II (BAR-CAS), Tomo III (CAS-ESP), Tomo IV (ESP-HOC), Tomo V (HOC-MEM); 1827: Tomo VI (MEN-PES), Tomo VII (PES-SAN), Tomo VIII (SAN-TOR); 1828: Tomo IX (TOR-VIL), Tomo X (VIL-Z); 1829: Tomo XI (Suplemento)]
2019 Peixos i mariscos
España
TONYINES I BONÍTOLS:
[Incluye tres láminas comparativas con nombres de 14 especies, que sugiere comparar con la familia SCOMBRIDAE (Perciformes).]
Scomber
scomberscombrus, CAVALLA, CABALLA.
Scomber colias, BÍSOL, CABALLA DEL ATLÁNTICO.
Sarda sarda, BONÍTOL, BONITO.
Auxis thazard, MELVA, MELVA.
Auxis rochei, MELVA, MELVA.
Acanthocybium solandri, PETO, PETO.
Scomberomorus tritor, CARETA, CARITA.
Orcynopsis unicolor, BONÍTOL LLIS, TASARTE.
Thunnus albacares, TONYINA D'ALETA GROGA, ATÚN DE ALETA AMARILLA, RABIL.
Thunnus thynnus, TONYINA ROJA, ATÚN ROJO.
Thunnus obesus, TONYINA, PATUDO DEL ATLÁNTICO.
Thunnus alalunga, BACORA, BONITO DEL NORTE.
Katsuwonuspelanispelamis, BACORA RATLLADA, LISTADO.
Euthynnus alletteratus, PIGAT, BACORETA.
La MELVA (Auxis rochei). Este túnid té els ulls xicotets; les aletes dorsals són prou separades (açò els distingix del bonítol) i les pectorals són xicotetes i no té quasi escates. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Melva, judío. CATALUNYA: Melva, bísol, baldufa. BALEARS: Mèlvera, melva, baldufa. MÚRCIA: Melva. ANDALUCÍA: Melva; canunera, canutero (als juvenils). GALÍCIA: Zurdo, melva. ASTÚRIES: Melva. CANTÀBRIA: Melva. PAÍS BASC: Makaela, melba. CANÀRIES: Melva, caballa morisca. TEMPORADA: D'abril a novembre. PESCA: Almadrava, palangre de superfície, curricà i cèrcol. DISTRIBUCIÓ: Es distribuïx per l'ïndic, l'Atlàntic i el Pacífic, a més de la Mar Mediterrània, on és freqûent. És una espècie migratòria que mora a prop de la superfície. CUINA: La melva és un peix blau que té una textura compacta, un sabor molt característic i una carn rosada i oliosa. Es cuina a la planxa, amb pasta, al forn o combinada amb ensalades o verdures. Comercialment es presenta fresca, en saladura o en conserva. El seu contingut en greixos i hidrats de carboni és prou baix i els seus greixos són insaturats, és a dir, Omega-3, que prevé malalties cardiovasculars. A més d'açò, també destaca el seu alt contingut en vitamines A, B i D, així com diversos minerals: fòsfor, iode, magnesi i ferro. És, per tant, un aliment molt saludable.
[PEIXOS I MARISCOS. Base de dades terminològica i identificació d'espècies pesqueres. 2019.] peixosimariscs.blogspot.com
2019 Peces Mediterráneo
Mar Mediterráneo
Nombre científico: Auxis thazard thazard. Nombre común: Melva. Cuerpo alargado en forma de cilindro; dos aletas superiores, la primera más elevada y grande; la parte del cuerpo es azulada con una serie de líneas sinuosas que lo recorren, de color oscuro; vientre blanco. Pueden llegar a medir hasta 68 cm. Es una especie pelágica, nada a media mar y se encuentra en profundidades que van desde la superficie hasta los 200 metros cerca de la costa. Es una especie cazadora; se alimenta en su mayoría de pequeños peces. [...]
[GONZÁLEZ LLOFRIU, Javier: Guía de especies marinas. Consultada, online, en mayo de 2023.] pecesmediterraneo.com
Melva; melva, mèlvera, bisol, Auxis rochei rochei (map.gob.es)
www.jacint.es - portellweb@yahoo.es
Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà