Gallos; bruixes
Lepidorhombus whiffiagonis, L. boscii et Phrynorhombus norvegicus
2019 Peixos i mariscos
España
RÈMOLS I BRUIXES:
[Incluye dos láminas comparativas con nombres de siete especies, que sugiere comparar con la familia SCOPHTHALMIDAE (Pleuronectiformes).]
RÈMOLS:
Scophthalmus maximus [actual Psetta maxima], RÈMOL EMPETXINAT, RODABALLO.
Scophthalmus rhombus, RÈMOL, RÉMOL.
Phrynorhombus regius [actual Zeugopterus regius], RÈMOL PELUT, ROMBO PELUDO.
RÈMOLS I BRUIXES:
Zeugopterus punctatus, RÈMOL DE ROCA, RAPETA.
Lepidorhombus whiffiagonis, BRUIXA/GALL, GALLO DEL NORTE.
Lepidorhombus boscii, PELUDA DE RANDA, GALLO DE CUATRO MANCHAS.
Phrynorhombus norvegicus, BRUIXA NORUEGA, GALLO NORUEGO.
La BRUIXA (Lepidorhombus whiffiagonis). És un peix pla que pot arribar a fer els 60 cm de llargària total. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Serrandell, lliseria, bruixa, palaia, gall, gallo, palaia bruixa, bruixa, peluda amb randa. CATALUNYA: Bruixa, gall, llisèria, palaia bruixa, serrandell. BALEARS: Capellà, quepellà, palaia bruixa. MÚRCIA: Pelaya, gallo. ANDALUCÍA: Gallo, peluda, tapaculo, pelaya. GALÍCIA: Rapante, gallo, meiga macho. ASTÚRIES: Gallo. CANTÀBRIA: Gallo. PAÍS BASC: Itxas ollarra. CANÀRIES: Gallo. TEMPORADA: De març a abril. PESCA: Arrossegament. DISTRIBUCIÓ: Es troba present a les costes de l'Atlàntic nord-oriental (des d'Islàndia fins al Sàhara occidental). Viu soterrat en fons arenosos fins a 700 metres de profunditat. CUINA: La bruixa es pot preparar igual que la palaia: torrada, al forn en papillota amb verdures, amb alls, fregit, en caldereta o a la menieur. És un peix blanc amb molt poc contingut en greixos. Aporta vitamines B6 i B9, i especialment, fòsfor i potassi.
La PELUDA DE RANDA (Lepidorhombus boscii). És un peix pla que pot arribar a fer els 40 cm de llargària total. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Bruixa, palaia, lliseria, palà, bruixa de quatre taques, serrandell, peluda de randa. CATALUNYA: Bruixa, bruixa de quatre taques, gall, llisèria, palaia, palaia bruixa, serrandell, pelaia bruixa. BALEARS: Palaia bruixa de quatre taques, quepellà, capellà. MÚRCIA: Pelaya. ANDALUCÍA: Gallo, peluda, tapaculo, pelaya. GALÍCIA: Rapante de manchas, gallo, meiga femia, ollón, rapapelo. ASTÚRIES: Gallo, coreano güellón, gallo de Irlanda, lenguado, xuella, lliseria. CANTÀBRIA: Ojito, gallo, ojito peluda. PAÍS BASC: Itxas ollarra, antxeta, marloi, oilar, txikia, gallo moteado. CANÀRIES: Gallo. TEMPORADA: De març a abril. PESCA: Arrossegament. DISTRIBUCIÓ: Habita en les costes de l'Atlàntic nord-oriental (des de les Illes Britàniques fins el Sàhara occidental). Viu en fons arenosos i fangosos entre els 100 i els 900 metres. CUINA: La palaia bruixa de quatre taques es pot preparar igual que la palaia: torrada, al forn en papillota amb verdures, amb alls, fregit, en caldereta o a la menieur. És un peix blanc amb molt poc contingut en greixos. Aporta vitamines B6 i B9, i especialment, fòsfor i potassi.
[PEIXOS I MARISCOS. Base de dades terminològica i identificació d'espècies pesqueres. 2019.] peixosimariscs.blogspot.com
Gallo, gallo de cuatro manchas; palaia bruixa, bruixa de quatre taques, serrandell, llisèria, Lepidorhombus bosci (map.gob.es)
Gallo del norte; bruixa sense taques, gall, Lepidorhombus whiffiagonis (map.gob.es)
www.jacint.es - portellweb@yahoo.es
Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà