Patata, papa; pataquera
Solanum tuberosum
Neolítico
Levante Mediterráneo
Los seres humanos recolectaron y se alimentaron con granos silvestres desde por lo menos 20.000 a. C. A partir de 9500 a. C., se empezaron a cultivar los ocho cultivos fundadores neolíticos (farro -o trigo farro-, trigo escanda, cebada, guisantes, lentejas, yero, garbanzos y lino) en el Levante mediterráneo. El arroz se domesticó en China entre 11.500 y 6.200 a. C., seguido de poroto chino, soya y poroto azuki. Los cerdos fueron domesticados en Mesopotamia hacia 11.000 a. C., seguidos por las ovejas entre 11.000 y 9.000 a. C. En Mesoamérica, el teosinte salvaje fue domesticado como maíz hacia 10.000 a. C. El ganado bovino se domesticó a partir de los uros silvestres en la región de Turquía y Pakistán, alrededor de 8.500 a. C. La caña de azúcar y algunas verduras de raíz fueron domesticadas en Nueva Guinea alrededor de 7.000 a. C. El sorgo se domesticó en la región del Sahel en África hacia 5.000 a. C. En los Andes, en América del Sur, se domesticaron la papa, los frijoles y la coca entre 8.000 y 5.000 a. C., así como las llamas, las alpacas y los cuyes -o cobayas-. en el mismo período se cultivaron e hibridaron plátanos en Nueva Guinea. El algodón fue domesticado en Perú por 3.600 a. C. Los camellos se domesticaron posiblemente alrededor de 3.000 a. C. en Somalia y Arabia.
[Wikipedia: Historia de la agricultura. Consulta del 13.06.2024.]
s.XVIII-s.XIX
Catalunya
La introducció de la patata com un aliment nou àmpliament estès entre la població entre finals del segle XVIII i inicis del segle XIX va ser un procés gradual que s'explica per diversos factors. Encara que tradicionalment s'havia apuntat a la intervenció de les elits, a Catalunya la pagesia més humil va tenir un paper decisiu a l'hora de difondre aquest tubercle arribat del continent americà com una part fonamental de la dieta. La patata va arribar abans a la taula de les classes populars que no pas a la de les classes dirigents. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Rosa Congost, doctora en Història i Catedràtica d'Història Econòmica de la Universitat de Girona, membre del Centre de Recerca d'Història Rural de Girona.
Les primeres patates que es cultiven a Catalunya serveixen, sobretot, com a planta per farratge. En diferents països d'Europa, el fet que la patata passés de ser un menjar pels animals a considerar-se apropiada per al consum humà, té a veure en contextos d'escassetat i misèria, normalment associats a temps de guerra. No va ser l'esperit, suposadament, caritatiu i rabassaires [arrendataris en règim emfitèutic] que s'esforcessin per a convèncer els pagesos de la utilitat de plantar patates, com s'ha afirmat sovint. De fet, per les elits, el principal interès respecte a aquest tubercle era el de veure si se'n podia obtenir pa, com havia estudiat a França Antoine Parmentier. Els testimonis escrits d'alguns viatgers i pensadors il·lustrats de finals del segle XVIII, permeten conèixer moments concrets sobre la introducció de la patata a Catalunya. Per ells se sap que entre 1770 i 1780, les patates es conreaven especialment en zones muntanyoses: a la Vall d'Aran, la Cerdanya, la Seu d'Urgell, el Berguedà. Durant la Guerra del Francès, la producció es va anar ampliant a tot el territori català i es va convertir en una part de la dieta habitual en ciutats com Girona i Barcelona. Així ho diu, poc després del conflicte, entre 1815 i 1821, el metge Juan Francisco Bahí. A mitjan del segle XIX era ja un producte conegut i apreciat per totes les classes socials. [...]
Les notícies que tenim és que va tardar molt a ser acceptat pels grups socials benestants. Hi ha anècdotes que deixen escrit en aquell període que hem dit, al final del XVIII, com per exemple, el Baró de Maldà que va a una fonda, en un dels seus viatges, i diu que li havien donat patates i que això ho considerava un aliment de pobres, indignant. Això ho escriu a "Calaix de Sastre" (els seus diaris), conegut perquè parla molt del que menjava, i de la xocolata (la seva obsessió per la xocolata). [...] El problema és que, malauradament, no podem fixar exactament. Sabem que a finals del XVIII es conreaven, fins i tot, sabem que a 1772 hi ha un il·lustrat gironí [Jaume Oliveras] que proposa a la Junta de Comerç de fer pa amb patata, per tant, sabem que era conegut el producte, però és difícil fer la cronologia. Sí que sabem que a finals del XVIII hi ha patates i que a mitjans del XIX estava ja estava totalment estès. Tot apunta que la Guerra Gran, primer, la de 1793-1795, després la Guerra del Francès de 1808-1814 van ser decisius. Segurament va ser en aquests contextos en que els pagesos, que segurament ja conreaven la patata, s'hi van aficionar més per la necessitat. En general, en tota Europa, s'apunta a aquesta idea, que va ser pels contextos de dificultat. En fi, que la gent va començar a menjar patata perquè no tenia altra cosa, diguèssim. Primerament, no devia ser un plat de bon menjar. No ho sabem perquè aquesta gent eren analfabets (que no ignorants) i no escrivien. Hi ha indicis que el procés de difusió va ser un procés de boca a boca. Les elits sembla que vulguin donar entendre que els pagesos eren ignorants, però darrere de l'art de la pagesia conservaven un gran saber. L'èxit de la difusió de la patata va ser un procés silenciós. (Realment, va ser un camí molt lent, perquè la patata devia intruir-se a Europa, a través de la península Ibèrica, al voltant del segle XVI i, en canvi, estem parlant ja de finals del segle XVIII. Com a mínim, uns 200-250 anys que no va passar res amb la patata. Durant un temps era conegut en alguns Jardins Botànics. Es confonia molt amb altres tubercles, i en els diccionaris tarden a diferenciar-se dels moniatos, batates, "tupinambes"; i es van diferenciant a mesura que es va consolidant.
Catalunya no és una excepció. Els estudis sobre Irlanda, també diuen que va ser, sobretot, a finals del XVIII. [...] Hi ha centenars de tipus de patata que unes les coneixem i altres no arriben. Segur que a l'Amèrica precolombina i després, devia ser un plat de consum molt habitual. És estrany que no es traslladés amb una certa facilitat a la gent que tornava d'Amèrica. Apareix en documents botànics del segle XVI, però més com a curiositat científica. [...] A Irlanda, a mitjans del XIX van tenir la gran plaga (pel fong míldiu) i va venir la gran fam, però abans, a finals del XVIII, també (com a Catalunya), la gent d'un petit tros de terra, podia sobreviure tot l'any, perquè la productivitat de la patata no té res a veure amb el cereal.
Però prestigi no en tenia, com vèiem amb el Baró de Maldà. Per exemple, en els llibres de receptes, no hi ha patata. La primera recepta que hem trobat d'una recepta que inclogués la patata, que després era, segurament, la "patata de Màlaga" (un altre tipus de tubercle, possiblement el moniato, batata, pataca..., noms que s'assemblaven molt i es confonien). El nom que fan servir les elits és 'patata', però el que s'estén entre les classes populars, i que és una prova més que van ser elles les que la van difondre, és la trumfa (trumfa o trumfo). [...] A l'atles lingüístic que es va fer als anys setanta on preguntaven a la gent quin nom feien servir més, hi ha un mapa on es veu que a les zones de muntanya i on es cultivava i s'anava estenent cap a la plana, encara preval el concepte 'trumfa', i alguns estudis de sociolingüística parlen de com a la Garrotxa, per exemple, mentre els pagesos parlaven de trumfa en el moment que la cultivaven, però, en canvi, després, en el mercat, venien patates. Les elits no parlen de trumfes, parlen de patates i, en canvi, la gent que les feia, parlava de trumfes (com passa també en les bajoques i les mongetes). A França també van fer el mateix. Per a ells, el nom que consideren 'savi', que és el que utilitzen Parmentier i els altres suposats promotors de la patata, és el que acaba guanyant, que és "pomme de terre", però el nom popular era el de "truffe" (el mateix que trumfa, vaja). Al Diccionari Alcover-Moll, buscant 'trumfa', trobareu moltíssimes varietats i, en canvi, en 'patata', no. Es veu la saviesa popular dels pagesos, que eren els que la feien. Els historiadors, però, es creuen més als il·lustrats que es posen les medalles (com Manuel Barba i Mariano Oliveras, que eren cosins germans). [...]
Les classes dirigents no sembla que apreciaren les patates. Es veu un menyspreu fins a mitjan segle XIX, que és quan comencem a trobar-les en algun llibre de comptabilitat de famílies benestants. També hi havia por pel que va passar a Irlanda. Quan ja tenim evidències que es cuinen patates i que la gent benestant menja patates, li deien "el pa del pobre". També estava en dubte si era sa menjar tantes patates. Hi ha molts refranys sobre això, com: "Per esmorzar, trumfes; per dinar, trufes amb pa; per berenar, trumfa que trumfa; i per sopar, tornar a trumfar". Fins i tot, Monlau [1862] diu que, fins i tot amb els pobres, si contraposem el que ha significat la patata per la seva supervivència, i els perills que pot comportar, venia a dir: "benvinguda la patata". (I era com un cicle, el que no es menjava de la patata, ho aprofitaven els porcs i d'aquí sortia la cansalada; i, llavors, era el plat de patates amb cansalada. Amb les patates i un porc que anaven criant, anaven fent).
Parmentier estava obsessionat a fer pa de la patata, i si ho hagués aconseguit, hauria fet una revolució comercial perquè fer pa de la patata seria molt més barat. L'Arthur Young, que era un agrònom anglès que viatja per Irlanda també i allà no fa gaire cas de la patata, quan viatja a França i arriba a París, té molt d'interès per entrevistar-se amb Parmentier perquè diu que és un expert en el pa (ni anomena la patata), perquè Parmentier era un especialista en pa, no en la patata. Alguns dels il·lustrats catalans van en aquesta direcció, però els experiments no van acabar quallant. [...] (Sobre com es cuinava) les receptes solen ser plats llargs i complicats, elaborats i de moltes hores. Són receptes de mitjan segle XIX, on ja es veu que és la patata (i no altres tubercles semblants). [...]
Des de la publicació "Memorias de Agricultura y Artes", el metge Juan Francisco Bahí, es va convertir en un dels principals defensors de la introducció de la patata arreu de la península, seguint el model català, per substituir el pa i altres productes. El seu testimoni deixa clar que els primers conreadors de patates a Catalunya van ser els pagesos propietaris de parcel·les petites de terra:
¿Cuántas semillas pueden connaturalizarse y germinar en nuestro país, de que hasta ahora apenas tenemos idea? ¡Cuánto podría aumentarse la agricultura, alternando su cultivo con el de los granos sin desustanciar, antes beneficiando mucho las tierras! ¡Y qué abundancia de alimentos saludables podríamos prometernos de su introducción! ¡Díganlo las patatas, que a fines del siglo último, apenas eran conocidas en esta provincia [Catalunya] y en los calamitosos años de la guerra, han salvado tantas vidas de la hambre y de la miseria! La alternativa y variedad de cosechas y suma laboriosidad de los labradores catalanes, y la exportación de nuestros frutos, evita este escollo en nuestro principado, por lo que nuestras aldeas presentan una perspectiva muy distinta de los campos aragoneses, manchegos, andaluces, extremeños y castellanos. Aquí hay comunidades domésticas, y hasta un lujo en las familias robustas de nuestros jornaleros. En Cataluña, como son más los propietarios y apenas hay en los lugares y aldeas del principado, un artesano, menestral o jornalero que no tenga su pieza de tierra, viña o huerto propio o en arriendo, para cultivarle por sí, o a su cuenta. Hay una razón más o un interés común para que sea respetado el fruto del campo ajeno: con la corta extensión de 60 varas cuadradas de terreno, en que cultiven las patatas en zanja, plantando en la cima de los caballones, habas, y cebollas en los lados, tiene una familia rústica, asegurada la abundancia de estos tres comestibles para su alimento anual, y a poco que favorezca la estación, sobrarán de estos frutos, particularmente las patatas, para el ganado, en especial para el de cerda, cuya cría debe entrar siempre en la cuenta del labrador, particularmente de la madre de familia, que nunca debe descuidarlo, como a uno de los renglones de su despensa doméstica.
Era metge, botànic, fill de Blanes, una família que havia concedit molts establiments emfitèutics en petites parcel·les i, en el moment que escriu, era el director del Jardí Botànic de Barcelona i, per tant, també feia experiments allà. Ell havia sigut metge en la guerra. Havia estat per Castella en quartells militars, etc. Escriu força als anys vint del segle XIX, i a Castella i Andalusia la major part de la terra estava en mans de grans propietaris. Tampoc havien arribat, encara, les grans desamortitzacions.
Pel que fa a les ciutats, a mitjan segle XIX, la ciutat de Girona, la patata ja surt al mercat dels preus. Una de les dades més interessants que tenim sobre el consum de la patata són les estadístiques que fa fer Cerdà de la manera de viure d'un obrer industrial, i va estudiar diferents dietes, i allà la patata hi és, per tant, la podria comprar al mercat. Està totalment consolidat al mercat de les ciutats. [CERDÀ, Ildefons: Monografía estadística de la clase obrera de Barcelona, en 1856. Apèndix de "Teoría general de la Urbanización, y aplicaciones de sus principios y doctrinas a la Reforma y Ensanche de Barcelona". Vol II. pp.555-674. books.google.es]
Va arribar un moment que tothom ja la menjava; els rics en menor quantitat perquè era un producte barat i ells no la necessitaven, però a la segona meitat del XIX ja comença a ser apreciada. Als receptaris es veu que ja s'ha començat a difondre. Després de la guerra civil, donaven molta importància al comerç de les patates; donaven el títol de "comerciant de patates", un títol que jo no he vist en altres productes. Era un context de racionament i en aquell moment es parlava molt de la patata, per tant, continuava aquesta idea que en moments de dificultats, la patata permetia cobrir a totes les capes socials (també se'n feia "estraperlo").
A finals del XIX i començaments del XX comencen a haver-hi preocupacions per la dieta, etc., i va lligat a la difusió de la llet i altres productes. Es parla de la patata com un producte més i no es nota cap diferència amb la resta. Els receptaris que es publiquen ja tenen bons plats fets amb aquest producte.
[En guàrdia! La difusió de la patata. 05/03/2022.]
(continúa)
Hi ha molta informació per internet, com aquest blog, on a més, ens donen una recepta: "les patates a la Sarladesa" (Sarlat, poble occità, capital de la 'tòfona').
La introducció al vell món va ser atzarosa, ja que sovint el seu aspecte (les primeres patates eren de pell negrosa) i el fet que fos subterrània, en feia desconfiar. [...] La patata, coneguda pels conquistadors espanyols d'ençà del 1537 és introduïda de bona hora a Espanya i fou cultivada tot seguit a Sevilla com a planta decorativa, i el 1673 era donada als malalts de l'Hospital. Un dels primers a escriure sobre aquest tubercle fou el cronista italià Pere Màrtir d'Angleria, que parla d'una arrel feculenta i dolça (el moniato o la batata, similar a la patata pròpiament dita, també va tenir èxit, sobretot a Màlaga). Tot i que els russos afirmen que ja la coneixien d'abans del "descobriment" d'Amèrica; i els americans, que també la va descobrir Walter Raleigh en Amèrica del Nord, el cert és que la seva difusió a Europa va conèixer diversos entrebancs, des del rebuig a no saber com cuinar-la o com menjar-la.
Els metges i la cultura (o incultura) populars li atribueixen diversos mals (de la lepra a la disenteria), o presumptes virtuts (els anglesos creien que era afrodisíaca, o en menjaven, equivocadament, les fulles, tòxiques). A la Borgonya fou prohibida el 1619, i un segle després, a Escòcia, ja que la Bíblia no l'esmentava. Es menjaven de bona hora al Piemont, al Franc Comtat, a Irlanda (on, literalment, varen salvar la nació de la inanició, el segle XVII, i la seva manca, a causa d'una plaga, provocà la fama assassina de 1846), i també a Rússia.
A Catalunya comença la seva difusió per Osona, el Lluçanès i el Collsacabra, vers 1780. A Mallorca ja apareix en els receptaris conventuals del mateix segle, i al País Valencià també aviat es difon aquella mena de trufa 'tòfona negra', que per això al sud és anomenada 'creïlla' (de 'criadilla'). Però aviat, entre el rebuig i l'acceptació, ments il·lustrades -benèfiques o despòtiques- varen començar a impulsar el seu cultiu i consum humà. De fet, anaven al darrere d'una pràctica ja existent a les zones més pobres o aïllades. [...] També els il·lustrats catalans varen lloar les virtuts de la patata. Destaca, en aquest sentit, l'obra de l'i·lustrat gironí, Jaume Oliveras (nascut el 1698), que, contemporàniament a Parmentier, va intentar difondre el consum de les patates en forma de pa, en una memòria adreçada a l'Ajuntament de Girona l'any 1772. [...]
[FÀBREGA, Jaume. Patata, trumfa, creïlla, pomata... En el blog 'Bona Vida'. 20 de desembre de 2018. blocs.mesvilaweb.cat]
(continúa)
Sobre el Doctor Monlau, trobem més informació en un altre blog molt interessant, on trobem altres productes, com la xocolata o el cafè:
Es van fer estudis sobre els aliments bàsics, com ara el pa i la patata, per poder alimentar més i millor la part de la població més desafavorida, i es va intentar millorar-ne el conreu.
"La desaparició de las caresties, o l'extenuació dels seus estralls, des que es coneixen les patates, és l'únic fet ben documentat per l'estadística; i que aquest sol fet dissol, per ara, de tot càrrec greu el tubercle en qüestió." (MONLAU, 1862, 575)
[BÀGUENA, Núria. Salut i aliments, el moviment higienista del XIX. En el blog 'Cuina del 19'. 11 d'octubre de 2013. cuinadel19.wordpress.com]
1778 Miguel Jerónimo Suárez y Núñez
General
Al Tomo III, publicado en 1778, dentro del capítulo XXVII (del Luxo), dice, sobre las patatas:
Las Patatas serían luxo en nuestras mesas, si nuestros campos no las produjesen, y fuese necesario mandarlas traer con gran dispendio desde la América Septentrional de donde son originarias. Las gentes ricas, cuyo gusto se halla en proporción con la rareza de los manjares, las tendrían por excelentes; y un plato de esta raíz, último recurso de las gentes del campo quando las falta el pan, causaría la celebridad de un convite. (p.361)
En la enciclopedia también cita varias veces las 'criadillas', que uno podría pensarse que se está refiriendo a las patatas, pero en una nota a pie de página de la página 373 del tomo 8, especifica:
(*) 'Lycoperdon', son las criadillas de tierra. (p.373)
[SUÁREZ Y NÚÑEZ, Miguel Jerónimo (1778-79): Memorias instructivas sobre Agricultura, Comercio, Industria, Economía, Chymica, Botánica e Historia Natural, etc., sacadas de las obras que hasta hoy han publicado varios autores extrangeros (...), por Don Miguel Gerónymo Suárez, Archivero de la Real Junta General de Comercio, Moneda, y Minas (...). En Madrid, por D. Pedro Marín.] bdh-rd.bne.es (12 volúmenes)
1801 Curso completo o Diccionario Universal de Agricultrua
General
PATATA, PAPA. Esta planta es el presente más útil que nos ha venido del Nuevo Mundo. Se ha confundido y confunde todavía la patata con la pataca o patata de caña y la batata; pero estos tres vegetales, a pesar de ser indígenos de la América, e incontestable también su utilidad alimenticia, la facilidad de propagarlos y su prodigiosa fecundidad, pertenecen no obstante a familias muy distintas, que no tienen semejanza alguna en las partes de su fructificación: pues la patata es un 'solanum', la batata un 'convolvulus' o campanilla, y la patata de caña un 'corona solis' [corona de sol, compuestas]. En muchas provincias de Francia designan muy infundadamente la patata con el nombre de 'criadilla de tierra blanca' y 'criadilla de tierra roja'; aunque es muy fácil distinguir los caracteres que establecen su diferencia respectiva de la sustancia hongosa e informe colocada por los botánicos en la criptogamia. qualesquiera pues que sea su figura, volumen, color y producción de la patata, lo cierto es que ni es batata, ni patata de caña, ni criadilla de tierra.
Entre la infinita multitud de plantas que pueblan así la superficie seca como la húmeda del globo, no hay verdaderamente otra, después del trigo, el centeno, la cebada y el arroz, más digna de nuestros cuidados y homenajes que la que hace el objeto de este artículo. Ella prospera en los dos continentes, jamás deja de producir, no teme el granizo, ni la sequedad, ni los otros accidentes que en un momento destruyen nuestras cosechas; finalmente, es la producción de las dos Índias, cuya adquisición debe bendecir más la Europa, pues no ha costado crímenes ni lágrimas a la humanidad.
Si los labradores fijasen la atención en lo que la patata se halla en estado de alimentar mejor a ellos y a sus animales durante la estación más muerta del año, la cultivarían más, y así podrían aumentarse los ganados y aún el linaje humano, pues está demostrado por observaciones muy repetidas que esta planta favorece la población, y que la multitud de niños que se ven en Irlanda proviene del mucho uso que los habitantes hacen de estas raíces, sea porque los preservan de las enfermedades de la primera edad, o porque proporcionan a sus padres más comodidad o menos necesidades, y una constitución más robusta.
Si fuese posible que los habitantes de nuestras campiñas penetrasen estas verdades, y se convenciesen de que los años más estériles de granos son abundantísimos en patatas, y vice versa; que la misma planta puede servir igualmente para pan, para la cocina y para los animales, seguramente se les vería bien presto cavar un rincón de la huerta, que produjese quando más algunos guisantes o judías para colocar estas raíces, cuyo producto les procuraría una substancia segura en los peores años. [...] (t.XII, pp.439-480)
[ROZIER, François (1797-1802). Curso completo o Diccionario universal de Agricultura. Teórica, práctica, económic y de medicin arural y veterinaria. Escrito en francés por una sociedad de agrónomos, y ordenado por el abate Rozier. Traducido al castellano por Don Juan Álvarez Guerra (...). Madrid en la Imprenta Real, por Pedro Julián Peretra, Impresor de Cámara de S. M.] 1797: Tomo I (A-AER); 1798: Tomo II (AFE-AND); Tomo III (ANE-AZU); Tomo IV (BAC-CAÑ); 1799: Tomo V (CAO-COX); Tomo VI (CRA-ESP); 1800: Tomo VII (ESP-GAN); Tomo VIII (GAN-HET); 1801: Tomo IX (HIB-KIO); Tomo X (LAB-MAN); Tomo XI (MAN-NAT); Tomo XII (NEB-PAT); Tomo XIII (PEA-PLE); 1802: Tomo XIV (POD-RUQ); Tomo XV (SAB-TUS); Tomo XVI (ULC-ZUR)
1817 Agronomía o Diccionario Manual del Labrador
General
BATATAS O PATATAS. Este artículo tan interesante en todas sus partes, y de que no se ha hecho caso en las ediciones anteriores de esta obra, le trataremos ahora con la debida extensión. Las patatas son unas raíces redondas que se crían en la tierra, y más bien de planta que de simiente, se transplantan en Mayo y no necesitan más que buena tierra para aprovecharse. Las utilidades de las patatas son conocidas, porque se sabe que prosperan en todo clima, que proporcionan, sin necesidad de condimento, una comida pronta y saludable, porque los aldeanos pueden ir a sacarlas a las once y tener a mediodía un alimento comparable al pan; que de todas las producciones de las Indias, es esta la única cuya adquisición debe alabar la Europa, pues no ha sido por medio de crímenes, ni ha costado sentimientos a la humanidad. [...] (pp.165-183)
[AGRONOMÍA O DICCIONARIO MANUAL DEL LABRADOR (1817). Contiene todos los conocimientos necesarios para gobernar las haciendas de campo, harcerlas producir y conservar la salud, con otras muchas instrucciones útiles y curiosas. Traducida del francés por D. P. C. DE L. En la Imprenta de la parte. Madrid.] 1817: Tomo I (A-B), Tomo II (C-F) [Segunda edición: Madrid, Librería de Villaverde, 1850.] Tomos I-VI (A-Z) [buscar el resto de tomos]
1826-1829 Miñano
País Vasco/Euskadi
ABORNICANO [Abornicano/Abornikano, concejo del municipio de Urcabustaiz/Urkabustaiz, cuadrilla de Gorbeialdea, Álava-Araba]: Es susceptible en gran manera de prados artificiales, y muy a propósito para patatas, de modo que se cogen las necesarias para el consumo de sus habitantes y manutención del ganado por nueve meses.
[MIÑANO Y BEDOYA, Sebastián (1826-1829). Diccionario geográfico-estadístico de España y Portugal. Imp. Pierart-Peralta. Plazuela del Cordón. Madrid. 1826: Tomo I (A-BAR), Tomo II (BAR-CAS), Tomo III (CAS-ESP), Tomo IV (ESP-HOC), Tomo V (HOC-MEM); 1827: Tomo VI (MEN-PES), Tomo VII (PES-SAN), Tomo VIII (SAN-TOR); 1828: Tomo IX (TOR-VIL), Tomo X (VIL-Z); 1829: Tomo XI (Suplemento)]
1845-1850 Madoz
País Valencià
ALBOCACER [Albocàsser, municipio de l'Alt Maestrat, Castelló]: Producciones: trigo, que no basta para el consumo de sus habitantes, en muchos años, aunque es muy bueno, pero costoso por su cultivo, alguna cebada, maíz, vino, alubias, garbanzos, varias legumbres, hortalizas, cerezas, higos, que por sazonar tarde es difícil su preparación para que se puedan conservar, algunas aceitunas, cuyo aceite es de muy buen busto, patatas, bellotas, seda, miel, cera, ganado lanar, cabrío, vacuno y de cerda.
Aragón
ABEJUELA [comarca Gúdar-Javalambre, Teruel]: PROD. centeno, cebada, patatas, ganado lanar, con numerosa cría de corderos y lana y ganado cabrío.
ADOBAS [Las Adobas es un despoblado de Cabra o Castel de Cabra, Cuencas Mineras, Teruel]: Prod. trigo, maíz, judías, exquisitas patatas y frondosos cerezos y nogales.
AGUAVIVA [Aiguaviva de Bergantes, Bajo Aragón, Teruel]: Prod. vino, maíz, judías, patatas, aceite, seda, trigo, hortalizas, frutas y ganado lanar en corto número.
AGUSTIN (SAN) [San Agustín, municipio de la comarca Gúdar-Javalambre, Teruel]: Prod. Trigo, cebada, avena, guijas, patatas, poco maíz, judías, hortaliza y cáñamo.
ALCALÁ DE LA SELVA [municipio de la comarca Gúdar-Javalambre, Teruel]: Prod. trigo, cebada, avena, legumbres, patatas, hortalizas y madera.
ALFAMBRA [río Alfambra, afluente del Turia, Comunidad de Teruel]: Las tierras que generalmente riega son prados naturales; también lo hace de alguno artificial; pero son pocos y no se conoce en ellos otra semilla que alfalfa y panizo tierno para forrage. Asimismo riega hortalizas para el consumo de los habitantes, quienes se dedican con preferencia a la producción de la patata.
Castilla y León
ADRADA (LA) [La Adrada, comarca Arenas de San Pedro, Ávila]: Prod. trigo, centeno, cebada, garbanzos, frutas, lino, seda, aceite, legumbres y hortaliza, con especialidad patatas, cuya cosecha pasa anualmente de 3,500 arrobas; el sobrante de estas se lleva a Talavera y demás pueblos inmediatos, así como se importan de la misma población de Ávila y de Toledo los comestibles y demás géneros que faltan para el consumo.
AHIGAL DE LOS ACEITEROS [municipio de la comarca de Vitigudino, Salamanca]: El trigo y centeno que falta para el consumo, así como la cebada, patatas, garbanzos y paños bastos, se importan del mercado de Vitigudino, de los pueblos inmediatos y de las ferias de Ciudad-Rodrigo.
Castilla-La Mancha
ABENGIBRE [comarca de La Manchuela, Albacete]: Se importa arroz de Valencia, aceite y ganado de cerda de Andalucía, y se exportan patatas a los pueblos limítrofes y azafrán a Valencia; en este tráfico se emplen caballerías menores.
ALBACETE [provincia de Albacete]: Precios que han tenido en los mercados de la provincia de Albacete los frutos que en ella se cosechan en los años de 1840 al 44 inclusives. FRUTOS: Patatas y nabos, la arroba. PRECIOS en reales de vellón: 4 (1840), 4 (1841), 4 (1842), 4 (1843), 4 (1844).
[MADOZ, Pascual (1845-50). Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar. Imprenta de D. Pascual Madoz. Calle de Jesús y María, núm.28 & Est. Tipográfico-Literario Universal, Calle de la Madera baja, núm.4. Madrid.] 1845: Tomo I (ABA-ALI), Tomo II (ALI-ARZ); 1846: Tomo III (ARR-BAR), Tomo IV (BAR-BUZ), Tomo V (CAA-CAR); 1847: Tomo VI (CAS-COR), Tomo VII (COR-EZT), Tomo VIII (FAB-GUA), Tomo IX (GUA-JUZ), Tomo X (LAB-MAD); 1848: Tomo XI (MAD-MOS); 1849: Tomo XII (NAB-PEZ), Tomo XIII (PIA-SAZ), Tomo XIV (SEA-TOL), Tomo XV (TOL-VET); 1850: Tomo XVI (VIA-ZUZ). Consultas online: diccionariomadoz.com22-26.6.1857 Lorenzo Grafulla
Matarranya (Teruel) / Tinença de Benifassà (Baix Maestrat, Castelló)
(Camino de Valderrobres al Boixar) A nuestro frente se presentaban dos masías de Beceite y a nuestra derecha, en la falda de la montaña, en la que habíamos sentado nuestros reales, sin más producción en todas las de aquellos montes que el trigo centeno, sin embargo, siembran algún garbanzo y patatas, que son excelentes, así como también guijas, mas como estas cosechas no pueden llenar sus atenciones y cubrir completamente sus necesidades, se dedican a la cría de ganado lanar, de cerda, abejas y aves. [...] [nº 126, de 30 de junio]
(La Pobla de Benifasar) los montes producen pinos, romeros, sabinas, enebros y espliegos, con algunas canteras de cal. Sus producciones son trigo, maíz, patatas, frutas y algo de miel; se cría ganado lanar y cabrío, hay abundante caza de conejos, perdices, con algunos corzos y venados, y se pescan barbos y truchas. [De Madoz, V. PUEBLA DE BENIFAZA.] [nº 131, de 15 de septiembre]
(Bel) produce pinos y carrascas, algo de cereales y patatas, ganado lanar y cabrío, perdices, conejos y muchos lobos; se industrian los habitantes al carboneo y extracción de maderas. [De Madoz, V. BEL.]. [nº 132, de 30 de septiembre]
(Fredes) Sus producciones son trigo, centeno, cebada, maíz, patatas, habichuelas y avena, todo con escasez. [De Madoz, V. CORACHA.] [nº 134, de 30 de octubre]
(En Beceite, sobre los prisioneros de la guerra, el 1 de octubre de 1838) Discurran ustedes qué noche pasarían aquellos infelices después de la jarana y viaje, sin poder descansar un momento por la angostura en que se encontraban; allí yacían olvidados hasta que a las ocho de la noche se acordaron de ellos, y los paisanos les llevaron tres calderos de patatas enteras cocidas y de mala calidad; mas como no habían comido cosa alguna desde la mañana del día anterior, se arrojaron como fieras hambrientas a aquellos calderos sin apreciar la falta de sal y de toda clase de condimentos. Los que pudieron agarrar con sus manos algunos de aquellos tubérculos, acallaron el hambre; los demás, que no fueron pocos, quedaron en ayunas. Pues bien, una gran porción de estos prisioneros vinieron a pasar a la villa de Beceite como en depósito, donde conocieron días de prueba que no puede uno recordar sin horror; muy parecidos a los que tuvieron lugar en Benifasar; si el hambre se dejó sentir allí, no fue aquí menor, y para que puedan ustedes formarse una idea, diré que, de vez en cuando, se les permitía (custodiados, por supuesto) pasear por las calles de la población, de las que, a imitación de los cerdos y perros, recogían tronchos de col, patatas averiadas y cuantos desperdicios los vecinos arrojaban, sin que faltara alguna mujer (porque estas son más sensible y acuden más fácilmente a la voz de la desgracia) que les echase algún pedazo de pan u otro artículo sano que cogía le más afortunado. Comprenderán ustedes muy bien que todo esto era insuficiente a calmar el hambre de aquellos infelices; y cual sería esta, lo dice muy alto el que, habiendo entre ellos uno que se mantenía en carnes no se por qué circunstancia, acordaron matarlo para comérselo, como así lo verificaron. Los carlistas tuvieron luego noticia de este hecho y presentándose el Jefe en el depósito, pronunció el fusilamiento para todos los que hubiesen comido carne humana. Ahora díganme ustedes cuales serían los sufrimientos de los prisioneros, cuando al oír tal sentencia, uno que no había probado la carne de la víctima, se presentó gritando: "también yo he comido, también yo!" [nº 150, de 15 de junio]
[GRAFULLA, Lorenzo (1888): "Un paseo por los Puertos de Beceite", en "La Asociación: revista profesional y científica de medicina y cirugía, farmacia y veterinaria de la provincia de Teruel" (1883-1891), por entregas, desde el nº 123, de 15 de mayo de 1888, al nº 150, de 15 de junio de 1889.] bibliotecavirtual.aragon.es
1877 Francisco de Paula
España
ESTADO ACTUAL Y PORVENIR DE LA AGRICULTURA ESPAÑOLA. Lo que son y lo que deben ser sus relaciones con la propiedad de la tierra; con las industrias que le son complementarias y auxiliares; con el comercio; con el crédito y con la administracion pública. Conferencia agrícola dada por el Excmo. Sr. D. Francisco de Paula Candau, presidente del Consejo superior de Agricultura, Industria y Comercio, el domingo 28 de Enero de 1877. [...]
Todos sabéis que hasta 1843 o 1844, que es el período en que nació en la región de los hechos el verdadero progreso agrícola, la producción del azúcar en la zona privilegiada de Andalucía era muy pobre [...]. Tenemos esa producción (la caña de azúcar) que se ha desarrollado en gran cantidad no hace muchos años relativamente a la vida de la humanidad. Lo mismo puede decirse de la producción de la patata llamada en Inglaterra, 'el pan de los pobres'. Era ésta, hace pocos años, una novedad para el mundo y más para la España, donde se introdujo más tarde, y hoy está tan desarrollada en todas nuestras comarcas, que se produce en cantidad bastante para que el pobre pueda satisfacer sus necesidades; y apropósito, añadiré, que en Andalucía, en esa región que está dentro del África brutal, como dicen algunos escritores impresionables poco observadores, suelen darse tres cosechas anuales en terrenos a propósito para ello. [...] (pág.199)
Casildo Azcárate
Madrid
INSECTOS ÚTILES Y PERJUDICIALES A LA AGRICULTURA DE LA PROVINCIA. Conferencia agrícola del día 25 de Febrero de 1877, a cargo del Sr. D. Casildo Azcárate, profesor de la Escuela Superior de Ingenieros Agrónomos. [...]
INSECOS CAULÍFAGOS. En esta agrupación comprendemos los insectos que sin penetrar en el interior de las plantas y ocultos entre las tierras, viven royendo los tejidos del tallo herbáceo de la mismas y acarreando su muerte por tales procesos. Uno de estos insectos es la vulgarmente conocido en la provincia de Madrid con el nombre de 'rosquilla'. Es llamado así porque cuando se le quiere coger, se retuerce inmediatamente, oculta la cabeza y los tres primeros anillos torácicos, recogiendo los tres pares de patas que éstos llevan, y todo queda oculto y protegido por el resto del cuerpo. La oruga en esta disposición afecta la forma de una rosquilla, y de aquí el nombre vulgar con que es conocida. [...] Carece de apéndices pelosos en su cuerpo. color moreno bastante pronunciado en la parte superior del cuerpo, excepto la cabeza que es un poco amarilla. Tanto ésta como aquel están marcados por líneas en toda su longitud casi negro, con algún reflejo azulado, y esa coloración llega al negro en la cabeza. [...] La planta atacada por la rosquilla es la patata. Más no todas las variedades conocidas de éstas en la horticultura de la provincia de Madrid son igualmente atacadas. La veriedad llamada 'patata blanca' es la más atacada y la que por esto parece ser preferida por esta oruga; después la 'patata fina' o 'manchega'; y por último, muy poco o nada suele ser atacada por la rosquilla la llamada 'patata roja'. [...] Pero no es solamente a la patata a la que estas orugas llamadas rosquillas atacan, haciéndola enfermar y morir. Este insecto prefiere desde luego esta planta, pero si ésta, al nacer estas orugas, no se halla en disposición de poder ser atacada por ellas y bastar a su alimentación, que ya hemos dicho e cuando al tallo coronan tres o cuatro hojas, entonces se dirigen a otras plantas como las vulgarmente llamadas 'dalia' y 'corregüela', en las cuales alimentándose de la misma manera que lo hacen en la patata, del tallo herbáceo y poco consistente de tales plantes, esperan a que su planta favorita se halle en estado de ofrecerlas el alimento que desean, el que llegado las abandonan y se dirigen al plantío de ésta. Esto se observa con frecuencia en las huertas de los alrededores de Madrid. (pàg.249)
[VVAA (1878). Conferencias agrícolas de la provincia de Madrid. Recopiladas e impresas en virtud de orden de 1º de Mayo de 1878 de la Dirección General de Instrucción Pública, Agricultura e Industria. Imprenta del Colegio Nacional de Sordo-mudos y Ciegos. Calle de San Mateo, 5. Madrid.] books.google.es
1886 Josep Cortils
Catalunya: Blanes (la Selva, Girona)
PREOCUPACIONS. No pretench, ni m'seria fácil, fer esment de totas les preocupacions del poble; puig sense dubte n'hi ha que m' son desconegudas o que no m'acudirán ara a la memoria. Ne faré no obstant de la dels follets, bruixas, sorolls y senyals anunciadoras de desgracias ocorregudas a personas ausents, aucells e insectes quina aparició en las casas se creu ésser de bon o mal auguri, com lo burinot, óliva y papallonas, y d'altras que están encara bastant arreladas entre la gent menos instruida. [...] Se contan cosas tan raras com curiosas dels 'desitjos', senyals ab que náixen las criaturas, quan durant lo prenyat, la mare no ha pogut satisfer algun antoix. Vos dirán, ab plé convenciment, que l'desitj es de maduixas, de peras, de cireras, de sanch y fetje, etc., etc.; assegurant que en lo temps en que ditas fruytas maduran, lo 'desitj' pren un color vermell, etc., més viu que en las demés temporadas del any. Los tals antoixos obran ab tanta forsa sobre algunas donas que s'han vist cassos com lo següent: Vegé certa embrassada que una vehina portava patatas tendras, de les primeres que havian eixit a la plassa, y, sense donarse compte de lo que li passava, s'apoderá d'ella tal tristesa, que a la fi, no podent contenirse, esclatá en violent plor. Las demés persones de la familia, pensant que havia ocorregut alguna desgracia, acudíren alarmadas, y després de repetidas instancias, avergonyida d'haver demostrat tant viu sentiment per una cosa tan fútil, hagué de declarar son antoix. No cal dir si procuráren comprar las desitjadas patatas; donchs bé, quan la tingué a má, no li fou possible dominar la sua impaciencia, y crúas, sense tráure'lshi la pell, ni sisquera rentarlas, se n'menjá molt aprop de dúas lliuras. - He ohit referir lo cas de una dona que, per antoix, se menjá una grossa llesca de pá, untada de quitrá, ab tant gust com si fós lo mellor arrop o la més delicada confitura. (Nota: "Deben satisfacerse los antojos a las embarazadas para que los hijos no nazcan con la figura del objeto antojado marcada en el cuerpo. Y para satisfacerlos no debe pedir las cosas la embarazada, sino el dueño de ellas dárselas porqué lo adivine." (Supersiciones populares andaluzas). (p.76)
[CORTILS Y VIETA, Joseph (1886): Ethología de Blánes. Librería de D. Álvar Verdaguer. Rambla del Mitj, núm. 5. Barcelona.] books.google.es
1916 Cuadros de Costums
País Valencià: Castelló de la Plana
(El que paga descansa.) Els gastos de les festes els paguen els fadríns, de la cuota d' entrá y de 'ls fondos que arrepleguen anant a demanár dinés y tota clase d' endrómines, per les pòrtes de les cases; com son: primes, rollos, fogases de pá roig [de dacsa?], de blat o de panís (antes pá de bóllo), melóns, carabaçes, pataques, cébes, fesòls, fórcs d' álls, codónys, mangranes, monyatos, safanòries, náps, garbes d' herba seca y garbes d' empáll, cáps de panisera, y altres drògues que van posánt sobre la caixa d' els dos carros de llaurança. [...] (pp.100-101, pdf 1)
(A pás de tortuga.) Aném a pegár un bordo per tót el terme municipál de Castelló, tanquém els úlls un bòn rato y tornémlos a obrír pensánt en la genealogía de totes les families llauradóres, desde la expulsió d' els mòros hasta la época presént; y en cada éra, en cada arbre, en cada trónc, en cada branca, en cada rama, etc., per orde de cultius y de faénes, vorém inmutables el forcát alárb, la sembraora, la taulaora plana, la taulaora de falsóns, el trill, la forca clara de tres forcóns per-a ventár el blát en les batudes, la fáls de serrár, la fórca espesa de cínc o sís forcóns per-a ventár y apartár el pallús, la pala per-a la última pasá del blát, colaór, criba, cabaços, sáchs; y pel mig dels tròços y els racóns de les alqueríes, la llegona de formigár, la llegona de caballonár fesóls y pataques, la aixá caçuda, la aixá estreta o escarpellera, l' eixartéll per-a raure, la maça per-a destarroçár, les corbelles per-a segar blát y herba, els falsóns per-a llevár la remulla, y d' estraletes per-a capolár, y d' estráls per-a asclár nyenya seca, y per últim, els podóns y les estisores. [...] (p.168, pdf 1)
(La plegá de les garròfes.) Hasta fá uns vint anys, que 'n les masáes, per la nit, donáven als llogáts lo que élls diuen un plát de calént, o siga l' ólla de mas que es una meçcla de fesòls, arròç, pataques, carabaça, y un chorritó d' óli per-a la sofregida de ceba, tomata y álls; pero, el últim día de la plegá en conter de l' ólla rególfa els acontentaben en una caçola d' arróç en cárn, de propina. (p.178, pdf 1)
(Eleménts de la sèrie alcohólica. El tórt de Guía.) Les revenedores del mercát al vorer aquéll Adán... en camisòla, pues... ¡si quieres tripíta! li soltaben una serie de piropos que no son per-a descríts, perque de descarát, poca vergonya, morrál, bacó y ca... llém, no 'l deixaben y a força de tomatáes, patacáes y figáes, el féen retirár. (p.187, pdf 2)
[RIBÉS Y SANGÜESA, Enrich (1916): Cuadros de Costúms Castellonénchs, en aditament de tipos de la tèrra (en serio y en broma). Obra premià per unanimitat en los Jochs Florals de lo Rat-Penat celebrats en Valencia el dia 31 de agost del any 1915. Imp. Hijos de J. Armengot. Castellón.] repositori.uji.es (2 pdf)
1935 Butlletí dels mestres
Catalunya: la Segarra (Lleida)
UN CENTRE D'INTERÈS: LA COMARCA. [...] La Segarra és encara la primera regió forestal del continent català; ço que no priva que la mà de l'home la vagi desforestant d'una manera despietada. El primer cultiu és l'oliver: les propietats colloïdals, calcàries i nitrogèniques de l'argila baix-segarrenca són el terreny abonat de la millor classe d'oli; estadístiques ben controlades ens diuen que les tres quartes parts de l'anomenat oli d'Urgell -sobretot de de les últimes mortaldats d'oliveres que aquella comarca ha sofert- prové de la Baixa Segarra. Després vénen els cereals: blat, ordi, civada. El vi en tercer lloc: macabeu, bogal, mataró, granatxa [sic]. I les ametlles i les patates. Hem estudiat alguns paràsits que afecten l'agricultura: Oliver, el 'Phlaeotribus oleae' [corc de l'olivera, Phloeotribus scarabaeoides], 'Lecanium oleae' [tortugueta, cochinilla de la tizne o del olivo, Saissetia oleae], 'Dacus oleae' [mosca de l'oliva, Bactrocera oleae, Tephritidae], etcètera; Blat, 'Agapanthia marginella' [tronchaespigas, aguller, Calamobius filum, Cerambycidae], 'Aphis granaria' [pugó del blat, Sitobion avenae], etc.; Vinya, 'Phytoptus vitis' [erinosi de la vinya, erinosis de la vid, ácaro, Eriophyes vitis], 'Notophallus haematopus' [ácaro de grano de invierno, Penthaleus major], 'Rhynchites populi' [cigarrero de la vid? Byctiscus betulae, Attelabidae], etc. Han desaparegut alguns cultius: el cànem, quan, per causa de la desforestació minvaren les aigües; el sègol, quan s'introduiren els adobs químics; l'avellaner, per causa del clima. (Heus ací una prova del caràcter dinàmic del clima!). També ha desaparegut l'espelta, que servia per a fer barrets, i sembla per causes econòmiques. Han minvat molt els cultius de guixes, erb i pedrerol [varietat de guixa], que continuen encara en boga a l'Alta Segarra.
[Butlletí dels mestres. Núm.130-131. Barcelona, 15 juny i 1 juliol 1935. pp.185-186.] Arxiu de Revistes Catalanes Antigues: arca.bnc.cat (elegir palabras clave)
www.jacint.es - portellweb@yahoo.es
Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà