Clavelina, clavel; clavellinera, clavell
Dianthus caryophyllus
1916 Enric Ribés i Sangüesa
País Valencià: Castelló de la Plana
(Valencia) eixa Ciutát fidalga, hospitalaria y falaguera, fònt supèrba de llibertats y de progrés; eixe jardí de Espanya, ahon no se pòt saber si les ròses y els clavells se críen en les hòrtes o en les cases, o si son les cases jardins flairosos y preuáts ahon se críen les dònes; perque totes les flórs dels camps se mustiguen al vore la hermosura de les valencianetes de la sòca, o reviuen cuant élles, fent pomélls de alelís y nardos, lliris y clavélls, magnòlies y viòles, en sos úlls de fòch els donen calór, en son alé suáu vida, en sos besos amorosos lloçanía y tendrura en ses mans, fines com lo blanch setí, cuant en lo mes de Maig les pòsen en gèrros de test y de porcelana, com penyora de amór, com ofrenda de virtút y de relligió, als pèus de la Mare dels pobrets Desamparats. [...] (pp.11-12, pdf 1)
(La provesó del Córpus. Corroboració de la veritát del méu asèrt per un inciden casuàl.) Yò pasaba per davant de ma cassa y m mare ploraba de alegría al vore la que es retratáva en mons úlls y en mons llábis, y les meues germanetes, desde el balcó, em tiraven bésos y rialles, caramèlos y clavélls. [...] (p.130, pdf 1)
(La provesó del Córpus. ¡¡La perspectiva!!) Les senyores y senyoretes, artesanes y llauradores, tirant fulles de ròses y clavélls, ginestes y llorers, confetti y serpentines com fòrta graniçá de colórs, caiguda dels núbols dels entusiasmos populárs; la sòlta de colóms al pèu de la gótica Custòdia, que guarda la Hòstia Santa, els donsainérs tocant, amoratáts com les albargines del hòrta. [...] (p.133, pdf 1)
(De la familia bòvida. Miguel, no aprovechas.) Els díes de faena anaba de còs de camisa, pantaló apedaçát, espardenyes de cara ampla y sinse rés al cáp unes vóltes y átres, en la gorreta calá com una coqueta en panses a mitj coure; pero en les festes, vestía decentét, en trajét de bluseta, pantaló, gorra nòva, calcetíns de colór de llagrimál de ictèric y botes de sinyór tronát y en un clavellét o una flor o un troçét de timonét o de romér, segóns la época, sobre el pabelló de la orella dreta, miránt a tóts en sonriseta eterna. (p.199, pdf 2)
(Elements de la série grása. Tomasét de Clará.) Clará tenía predilecció pels 'geranios' dels cuáls coleccioná, en son invernadero encristalát de pròp dela batería de Sant Ròch, 125 varietats; y en begònies y crisantémos tenía una preciositát; y fon el primár introductór de clavélls gròcs en esta Ciutát. [...] (p.256, pdf 2)
[RIBÉS Y SANGÜESA, Enrich (1916): Cuadros de Costúms Castellonénchs, en aditament de tipos de la tèrra (en serio y en broma). Obra premià per unanimitat en los Jochs Florals de lo Rat-Penat celebrats en Valencia el dia 31 de agost del any 1915. Imp. Hijos de J. Armengot. Castellón.] repositori.uji.es (2 pdf)
1920-1921 FOLK-LORE. Qüestionari2: oracions
País Valencià: Benassal (Alt Maestrat)
Contestacions:
VIII.- Aon aneu, mare de Deu? / A buscá 'l fill de Deu. / Allá baix l' encontrareu / abraçat en una creu / cullín ròses i clavells / pe ra fe una capelleta; / per a fe una capelleta / al dolcissim Sacrament. A Benasal. Una dòna de 70 anys dedicada a labors casolanes i filla d' aquesta població. Decembre de 1919. Carlos Salvador. Mestre oficial.
[BSCC (1920): FOLK-LORE. Qüestionari núm. 2.- Oracións (Contestacións). pp.127-128. En el Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura (BSCC). Número IV. Agosto de MCMXX. Castellón.] castellonenca.com
País Valencià: Vinaròs (Baix Maestrat)
X.- Buenos días Clavellina / más hermosa / que la rosa / y el clavel / más dulce que rica miel. / Los ángeles nos acompañen a la eterna gloria, ámen. Salutación popular a la Virgen, al levantarse de la cama. En Vinaroz. Ortells, Julio de 1920. Juan M. Borrás Jarque, Mestre oficial.
[BSCC (1920): FOLK-LORE. Qüestionari núm. 2.- Oracións (Contestacións). p.158. En el Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura (BSCC). Número V. Septiembre de MCMXX. Castellón.] castellonenca.com
País Valencià: Castelló de la Plana (Plana Alta)
XX.- Tres palometes / en un palomar / salten i brinquen / al peu de l' altar. / Ja baixen les tres Maries / collin roses i clavells / per a enramar la capelleta / del Santíssim Sacrament. Castelló de la Plana. Una dona vella. 3-IX-1920. Salvador Guinot Vilar.
[BSCC (1921): FOLK-LORE. Qüestionari núm. 2.- Oracións (Contestacións). p.93. En el Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura (BSCC). Número XI. Marzo de MCMXXI. Castellón.] castellonenca.com
www.jacint.es - portellweb@yahoo.es
Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà