Caña común; canya comuna

Arundo donax


Pantalla anterior


1177 Fuero de Teruel

Aragón

376. Del que parra agena taiare. Otrosí, si alguno parra agena taiará, peche XXXª sueldos, e por vit entrega XV sueldos, e por braço de vit peche X sueldos, e por qual quiere otro sarmiento peche V sueldos, si provado'l fuere segunt del fuero; si non, jure con II vezinos como el fuero manda e sea credido. Otrosí, qual quiere que palliello o lata de parra de la vinna sacará, o rosas o finojo o lirio o bimbres o cardenchas o cannas en vinna agena codrá, e provado'l será, peche V sueldos, segunt del fuero; si non, jure solo el sospecho e sea credido. Otrosí, qual quiere que sarmientos ya taiados de vinna agena adurá e provado'l será, peche V sueldos; si non, jure solo el culpado e sea credido. Mas si alguno de paret sarmientos toldrá e provado'l será, peche X sueldos; si non, jure solo e sea credido. Otrosí, qual quiere que çimach [zumaque] ageno codrá e provado'l será, peche X sueldos et el danno dupplado; si non, jure con II vezinos el culpado e sea credido.

[GOROSCH, Max (2007): Tiempo de Derecho foral en el sur aragonés: los fueros de Teruel y Albarracín. Tomo II. Zaragoza. Amb el facsímil: El Fuero de Teruel, de Max Gorosch. Stockholm, 1950.] derechoaragones.es


1257 Fuero de Requena

País Valencià

Titullo IIII, 10. Del que cogere rrosas o lirios en vinna. Qual quier que en vinna ajena cogere rrosas o lirios o binbres o cardos o cannas, por cada una destas cosas, peche un maravedi si le fuer provado, sinon, salvese commo de fuero.

[DOMINGO IRANZO, Eugenio (2008): El fuero de Requena (14 de agosto de 1257, por Alfonso X de Castilla). Ed. Ayuntamiento de Requena, Archivo Municipal de Requena y Centro de Estudios Requenenses. Colección Fuentes documentales de Requena y su Tierra, 2. Requena, Valencia.] requena.es


1580 Onofre Pou

Catalunya

Del hort y aygua de regar:

[...] Lo qui fa cañiços, y altres gentilezes en lort. [sic, l'hort] [...] (fulla 31)

Les parts del Arbre, y altres:

[...]

La canoca hueca, o tova, con la del sauc, y de la caña.

Lo blanc que està dintre, y se pot traure.

Canó que té nus, com la caña.

Los nus.

De nu en nu. [...] (fulles 40-42)

*No transcribim la traducció en llatí

[POU, Onofre (1580): Iesus: Thesaurus Puerilis. Authore Onophrio Povio Gerundensi Artium Doctore. Apud Ioannem Paulum Menescal. Barcinone.] books.google.es


1628 Tassas

Reino de Castilla

Cocheros y carreteros:

[...] Un cañizo, doze reales. [hoja 27]

[TASSA DE LOS PRECIOS A QUE SE HAN DE VENDER LAS MERCADERÍAS Y OTRAS COSAS DE QUE NO SE HIZO MENCIÓN EN LA PRIMERA TASSA, Y REFORMACIÓN QUE AORA SE HA HECHO POR LOS SEÑORES DEL CONSEJO, EN ALGUNOS PRECIOS QUE SE PUSIERON EN ELLA. Con las declaraciones de algunas dudas que se han ofrecido sobre la observancia de la Premática que se publicó en treze de Setiembre de mil y seiscientos y veinte y siete años, con la primera Tassa. Madrid. 1628.] google.es/books


1845-1850 Madoz

País Valencià

ALBUFERA DE VALENCIA [entre las comarcas de l'Horta, Ribera Alta i Ribera Baixa, València]: En toda la línea de sus fronteras está cercada por una especie de faja de broza y cañaveral. [...] Anidan entre la broza y cañaveral multitud de ánades de todas especies [sic], gallos marinos, raselones [rasclones?], gansos, gallinas ciegas y especialmente fojas, ave de paso, de las cuales algunas crían en el lago y cuyas bandadas al posarse en el agua la hacen negrear por ¼ y a veces por ½ hora de extensión, y al levantarse en el aire encapotan el cielo y cubren la luz del sol. En el Gabinete de Historia natural de esta corte se conserva, cogida por un cazador de Catarroja, la única foja blanca que se ha visto.

Andalucía

ALCAVALETA (arroyo) [presunto arroyo afluente del río Manilva, en Manilva, comarca de la Costa del Sol Occidental, Málaga]: Las orillas del arroyo se ven además pobladas de frondosos cañaverales y otros arbustos.

MADOZ, Pascual (1845-50). Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar. Imprenta de D. Pascual Madoz. Calle de Jesús y María, núm.28 & Est. Tipográfico-Literario Universal, Calle de la Madera baja, núm.4. Madrid. 1845: Volum I (ABA), Volum II (ALI); 1846: Volum III (ARR), Volum IV (BAR), Volum V (CAA); 1847: Volum VI (CAS), Volum VII (COR), Volum VIII (FAB), Volum IX (GUA), Volum X (LAB); 1848: Volum XI (MAD); 1849: Volum XII (NAB), Volum XIII (PIA), Volum XIV (SEA), Volum XV (TOL); 1850: Volum XVI (VIA)]


1886 Josep Cortils

Catalunya: Blanes (la Selva, Girona)

JOCHS. CANONET. Igual al anterior (joc del Palet), ab la diferencia que la monedas se posan una sobre d'altra damunt de un canonet de canya, que es la 'joca'. (p.149)

[CORTILS Y VIETA, Joseph (1886): Ethología de Blánes. Librería de D. Álvar Verdaguer. Rambla del Mitj, núm. 5. Barcelona.] books.google.es


1916 Cuadros de Costums

País Valencià: Castelló de la Plana

En el Gráu vivíen aquells mariners, en unes barraques de canyes y senill (próp d' una torre entre palmeres), com també dels almacens de sál y d' órdi y canems, propietát de don Visènt Tirado, y ¡del Pinar! ¡del nòstre Pinár! [...] (p.17, pdf 1)

(La Magdalena, de regrés) De sis a sèt de la vesprá, arriben al pòble, en ells úlls ròjos com dos tomates madures, y apoyáts en canyes y gayatos, cuant nó acompanyáts per la mona amílica que agarren en la Madalena y fént pasaetes com si anaren a matár l' aranya. [...] (p.29, pdf 1)

(La Magdalena.) En últim terme va 'l Clèro, portant sombrero de teula o de canal, sotana, roquet y una canya vèrda en una má, y, en l' atra el ciri, moltes vòltes apagát, no per alló de economiçar cera sino per culpa del airet que ve de cara. [...] (p.40, pdf 1)

(Consideracións filosòfiques) Si yò fòra una espècie de Cometa de Halley de la Lliteratura Regionál, m' atreviria a tocár el canyicét, raspánt, raspánt, en un rabo de cullera de fusta de bóix y faria uns Gòigs. [...] (p.49, pdf 1)

(Les Polichinèles y el present de Sant Llúc.) Els diminuts actórs, acompanyaben maravillosament en la mímica als dictadórs y fiels intérpretes de les áuques, diálecs, monòlecs y comedietes infantíls; y el mestre, en taponaments de cotó en pèl en el nás com si patira de coriça crònic, cantaba peteneres en véu d' agüela; y el auxiliár primér, que tenía prunyóns en les orelles, ficántse dos anóus entre els quixáls y les galtes, recitaba el solilòqui titulát 'El ¨Bombardino expúreo'; y per no ser menys que 'ls atres, el segón auxiliár tiraba lledonáes als xiquéts que es tornaben tarumbes, perque no podíen acertár d' ahon eixín aquelles descárregues de pinyóls, disparáts en furia per mitj d' un canút de canya vèrda sinse núcs, que disimuladament asomaba una milésima de milímetro per un forát de la colcha símil de la domèstica domesticá. [...] (p.114, pdf 1)

(Les cucanyes.) Després de conquerir a Burriana, uns soldáts de caballería del eixèrcit del Réy en Jaume, portaben els cabálls a la pastura y per-a entretindres un rato, acordaren juár a tonya [joc de bòlit, amb bastó], a cual efecte arrancaren canyes de vòra 'l marge del bancál d' una finqueta que per allí tenía un consumero de Villarreál, conegún per el mal nóm de Crispinét de Bufalaga. Terminá la pastura al tòc de corneta, pará el jòc y la soldadesca posant 'pié arriba', torná al puesto de partida emportanse les canyes cap al campamént, que 'l teníen en el pedriscòl de la Cosa del térme d'Almaçora. [...] Después del rancho del mitj día, el oficial mamprenía la tasca de fer de mestre, y d' ajudant el cabo Sisebuto Lamestómagos, y éste, escarramát en un simal de garrofera, obedínt les órdens del Teniente anaba posant correlativament les lletres mayúscules en la extremitat de la canya uberta a estil de papa-figo [artilugi per collir figues] y la 'enraylaba per-a cantar en veu alta la llisó. [...] (p.116, pdf 1)

(Fang y tarquím.) El ám es lo que tóts sabem; a modo de áncora xicoteta en un ganchét o dos que porte enclavát el cébo, que consistéix en gamba, samarúchs, un tròç de furga o lombríç de tèrra, o un llangóst o pixaví sinse pates ni áles. La cuestió es ¡que piquen! ¡que piquen! pero ¡ojo!, que a vòltes si l' anguila es de lliures, trenca el pèl de cúch, s' engolix el ám y el consiguient comestible, s' emporta la canya y obrintse camí pel fang del fondo, s'amaga setanta metros més abaix del Ecuadór, quedántse l' anguilero sentát sobre 'l marje de la céquia, trist, chasquechát y pensatiu. [...] (p.150, pdf 1)

(La plegá de les garròfes.) El fruit el cúllen en canyes de gancho, llérgues per-a els capólls y més curtes per-a les rames més baixes y lateráls dels árbres; y les xiques van plegant les garrofes que cauen en térra y en els cabaços les porten als sács que òmplin y que sosté el que fá de cap, que 'ls nuga en un cordéll d' espart y els deixa per baix les garroferes hasta que 'ls carros els transporten per-a almacenarles en els depòsits o garroferes dels casalicis.  (p.177, pdf 1)

[RIBÉS Y SANGÜESA, Enrich (1916): Cuadros de Costúms Castellonénchs, en aditament de tipos de la tèrra (en serio y en broma). Obra premià per unanimitat en los Jochs Florals de lo Rat-Penat celebrats en Valencia el dia 31 de agost del any 1915. Imp. Hijos de J. Armengot. Castellón.] repositori.uji.es (2 pdf)


1920 J. Pascual Tirado

País Valencià: Castelló de la Plana

Toni de la Malena es un llaurador molt animós; es negre i cabut i te una esquena de resistencia, que gracias a tindre-la sempre plegá cap a terra, pot mantindre als huit críos que li ha donat la seua Sènta, mes coneguda per 'la Panera' o la conilla del carrer. [...]

A força de dies i de treballs Toni construí una barraca de fang i pallús, cuberta en canyes i senill. [...]

[PASCUAL TIRADO, José (1920): De la Vida Castellonera: La Font de la Reina. pp.137-142. En el Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura (BSCC). Número V. Septiembre de MCMXX. Castellón.] castellonenca.com


1920 J. Pascual Tirado

País Valencià: Castelló de la Plana

Ella té la seua dotasió i la céquia ben ampla... ¡pero pase per tants canyars i canalats fondos!

[PASCUAL TIRADO, José (1920): De la Vida Castellonera: Coses de la "regá". pp.213-216. En el Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura (BSCC). Número VII. Noviembre de MCMXX. Castellón.] castellonenca.com


1920 F. Cantó

País Valencià: Castelló de la Plana

Aquella cantinela de los ciegos uníase al sonar todo el día de las flautas de caña, zambombas y tamboriles de los niños.

[CANTÓ, F. (1920): Recuerdos de un anciano: Las Navidades en 186.... pp.253-255. En el Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura (BSCC). Número VIII. Diciembre de MCMXX. Castellón.] castellonenca.com


1921 J. Pascual Tirado

País Valencià: Castelló de la Plana

Ja se veu vindre la provessó; les canyes lluentegen al sòl; tot lo mon en porte ja, ¡en lo prop qu'está la cequia de Coscollosa!... ¡Quantes canyes d'estes, encara que municipals, aprofiten en després per a secar botifarres!

[PASCUAL TIRADO, J. (1921): De la vida castellonera: La darrera Gaiata. pp.46-53. En el Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura (BSCC). Número IX. Enero de MCMXXI. Año II. Castellón.] castellonenca.com


www.jacint.es - portellweb@yahoo.es

Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà

En continua actualización.