Ostra común; ostra comuna

Ostrea edulis


Pantalla anterior


1826-1829 Miñano

Cantabria

ADAL [localidad de Bárcena de Cicero, comarca de Trasmiera]: En esta ría se pescan algunas ostras y otros peces.

[MIÑANO Y BEDOYA, Sebastián (1826-1829). Diccionario geográfico-estadístico de España y Portugal. Imp. Pierart-Peralta. Plazuela del Cordón. Madrid. 1826: Volum I (A-BAR), Volum II (BAR-CAS), Volum III (CAS-ESP), Volum IV (ESP-HOC), Volum V (HOC-MEM); 1827: Volum VI (MEN-PES), Volum VII (PES-SAN), Volum VIII (SAN-TOR); 1828: Volum IX (TOR-VIL), Volum X (VIL-Z); 1829: Volum XI (Suplemento)]


1845-1850 Madoz

Cantabria

ADAL [localidad de Bárcena de Cicero, comarca de Trasmiera]: En sus costas se crían ostras en abundancia que pescan los naturales y llevan a vender a Santoña y otros puntos, produciéndoles esta grangería de 4 a 5 mil reales anuales.

[MADOZ, Pascual (1845-50). Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar. Imprenta de D. Pascual Madoz. Calle de Jesús y María, núm.28 & Est. Tipográfico-Literario Universal, Calle de la Madera baja, núm.4. Madrid. 1845: Volum I (ABA), Volum II (ALI); 1846: Volum III (ARR), Volum IV (BAR), Volum V (CAA); 1847: Volum VI (CAS), Volum VII (COR), Volum VIII (FAB), Volum IX (GUA), Volum X (LAB); 1848: Volum XI (MAD); 1849: Volum XII (NAB), Volum XIII (PIA), Volum XIV (SEA), Volum XV (TOL); 1850: Volum XVI (VIA)]


2019 Peixos i mariscos

España

L'OSTRA (Ostrea edulis). Mol·lusc bivalve que té la petxina en forma arredonida, comprimida, grossa i molt variable, de fins a 20 cm de longitud, encara que esta mida no és comú. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Ostra, ostra comuna. CATALUNYA: Ostra, ostra comuna. BALEARS: Ostra, ostia. MÚRCIA: Ostra. ANDALUCÍA: Ostra. GALÍCIA: Ostra europea, ostra común. ASTÚRIES: Ostra. CANTÀBRIA: Ostra. PAÍS BASC: Ostra arrunta. CANÀRIES: Ostra. TEMPORADA: Tot l'any. PESCA: Aqüicultura, arrossegament i rastrell. DISTRIBUCIÓ: La seua distribució natural és des de Noruega fins el Marroc, gran part de les Illes Britàniques i la Mediterrània. CUINA: La seua carn es considera molt valorada, per la qual cosa, el seu valor econòmic és alt. Generalment es consumeixen crues amb diferents adobs, saltades o en sopes, però també es podne gratina ral forn o fer al vapor. Són riques en proteïnes i tenen un baix contingut en greixos.

L'OSTRÓ (Crassostrea gigas). Mol·lusc bivalve de petxina gran i molt comercialitzat. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Ostró, ostra japonesa, ostra, ostió. CATALUNYA: Ostra del Pacífic, ostra fonda, ostra japonesa, ostrot. BALEARS: Ostra japonesa. MÚRCIA: Ostra, ostión. ANDALUCÍA: Ostión, ostra, meriñaque. GALÍCIA: Ostra portuguesa, ostra rizada. ASTÚRIES: Ostrón. CANTÀBRIA: Ostrón. PAÍS BASC: Ostratzarra. CANÀRIES: -. TEMPORADA: Tot l'any. PESCA: Aqüicultura. DISTRIBUCIÓ: Prové de l'aqüicultura. CUINA: Generalment es consumixen crues amb diferents adobs, però també es podne gratinar al forn o fer al vapor. Són riques en proteïnes i tenen un baix contingut en greixos.

[PEIXOS I MARISCOS. Base de dades terminològica i identificació d'espècies pesqueres. 2019.] peixosimariscs.blogspot.com


Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

España

Denominación comercial: Ostra.

Denominación científica: Ostrea edulis (Linnaeus, 1758).

Método de producción: Pesca extractiva, Acuicultura, Marisqueo.

Áreas de Pesca: Atlántico noreste, Atlántico centro oeste, Mediterráneo y Mar Negro.

[Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA). Pesca. Mercados y economía pesquera. Especies comerciales.] map.gob.es


www.jacint.es - portellweb@yahoo.es

Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà

En continua actualización.