Ostra común; ostra comuna
Ostrea edulis
1826-1829 Miñano
Cantabria
ADAL [localidad de Bárcena de Cicero, comarca de Trasmiera]: En esta ría se pescan algunas ostras y otros peces.
[MIÑANO Y BEDOYA, Sebastián (1826-1829). Diccionario geográfico-estadístico de España y Portugal. Imp. Pierart-Peralta. Plazuela del Cordón. Madrid. 1826: Tomo I (A-BAR), Tomo II (BAR-CAS), Tomo III (CAS-ESP), Tomo IV (ESP-HOC), Tomo V (HOC-MEM); 1827: Tomo VI (MEN-PES), Tomo VII (PES-SAN), Tomo VIII (SAN-TOR); 1828: Tomo IX (TOR-VIL), Tomo X (VIL-Z); 1829: Tomo XI (Suplemento)]
1845-1850 Madoz
Cantabria
ADAL [localidad de Bárcena de Cicero, comarca de Trasmiera]: En sus costas se crían ostras en abundancia que pescan los naturales y llevan a vender a Santoña y otros puntos, produciéndoles esta grangería de 4 a 5 mil reales anuales.
[MADOZ, Pascual (1845-50). Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar. Imprenta de D. Pascual Madoz. Calle de Jesús y María, núm.28 & Est. Tipográfico-Literario Universal, Calle de la Madera baja, núm.4. Madrid.] 1845: Tomo I (ABA-ALI), Tomo II (ALI-ARZ); 1846: Tomo III (ARR-BAR), Tomo IV (BAR-BUZ), Tomo V (CAA-CAR); 1847: Tomo VI (CAS-COR), Tomo VII (COR-EZT), Tomo VIII (FAB-GUA), Tomo IX (GUA-JUZ), Tomo X (LAB-MAD); 1848: Tomo XI (MAD-MOS); 1849: Tomo XII (NAB-PEZ), Tomo XIII (PIA-SAZ), Tomo XIV (SEA-TOL), Tomo XV (TOL-VET); 1850: Tomo XVI (VIA-ZUZ). Consultas online: diccionariomadoz.com1921 Joaquím Garcia Girona
País Valencià: Benassal (Alt Maestrat)
no envejaré Lucrines ostres, / ni les palades ni 'ls escars, / si per ventura la borrasca / gregal los llança a nostres mars; [...]
No posa cap nota sobre les 'palades' i els 'escars', però en castellà es van traduir com 'rodaballo' i 'escaros' (Urbano Campos, 1834). A l'original: 'rhombus' i 'stari'.
[GARCIA GIRONA, Joaquim (1921): Epodon d' Horaci [traducció d'un text del s. I aC per un de Benassal]. pp.247-249. En el Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura (BSCC). Número XVI. Agosto de MCMXXI. Castellón.] castellonenca.com
1946 Vallivana (revista)
País Valencià: Morella (els Ports)
En una frondosa y pintoresca descripción, se relata, que el Mediterráneo, tenía gran abundancia de pesca: langostas, langostinos, salmonetes, zigalas [sic, cigalas] y tiburones, ostras, corales y esponjas. [...]
[CENTELLES, Domingo (1946): Morella, puerto de mar. En Vallivana. Revista quincenal de las Fiestas Sexenales de Morella pp.358-360 (artículo humorístico pero con nombres interesantes de biodiversidad). Núm. 23. Morella, 1 de Julio de 1946.] repositori.uji.es
2019 Peixos i mariscos
España
L'OSTRA (Ostrea edulis). Mol·lusc bivalve que té la petxina en forma arredonida, comprimida, grossa i molt variable, de fins a 20 cm de longitud, encara que esta mida no és comú. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Ostra, ostra comuna. CATALUNYA: Ostra, ostra comuna. BALEARS: Ostra, ostia. MÚRCIA: Ostra. ANDALUCÍA: Ostra. GALÍCIA: Ostra europea, ostra común. ASTÚRIES: Ostra. CANTÀBRIA: Ostra. PAÍS BASC: Ostra arrunta. CANÀRIES: Ostra. TEMPORADA: Tot l'any. PESCA: Aqüicultura, arrossegament i rastrell. DISTRIBUCIÓ: La seua distribució natural és des de Noruega fins el Marroc, gran part de les Illes Britàniques i la Mediterrània. CUINA: La seua carn es considera molt valorada, per la qual cosa, el seu valor econòmic és alt. Generalment es consumeixen crues amb diferents adobs, saltades o en sopes, però també es podne gratina ral forn o fer al vapor. Són riques en proteïnes i tenen un baix contingut en greixos.
L'OSTRÓ (Crassostrea gigas). Mol·lusc bivalve de petxina gran i molt comercialitzat. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Ostró, ostra japonesa, ostra, ostió. CATALUNYA: Ostra del Pacífic, ostra fonda, ostra japonesa, ostrot. BALEARS: Ostra japonesa. MÚRCIA: Ostra, ostión. ANDALUCÍA: Ostión, ostra, meriñaque. GALÍCIA: Ostra portuguesa, ostra rizada. ASTÚRIES: Ostrón. CANTÀBRIA: Ostrón. PAÍS BASC: Ostratzarra. CANÀRIES: -. TEMPORADA: Tot l'any. PESCA: Aqüicultura. DISTRIBUCIÓ: Prové de l'aqüicultura. CUINA: Generalment es consumixen crues amb diferents adobs, però també es podne gratinar al forn o fer al vapor. Són riques en proteïnes i tenen un baix contingut en greixos.
[PEIXOS I MARISCOS. Base de dades terminològica i identificació d'espècies pesqueres. 2019.] peixosimariscs.blogspot.com
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación
España
Denominación comercial: Ostra.
Denominación científica: Ostrea edulis (Linnaeus, 1758).
Método de producción: Pesca extractiva, Acuicultura, Marisqueo.
Áreas de Pesca: Atlántico noreste, Atlántico centro oeste, Mediterráneo y Mar Negro.
[Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA). Pesca. Mercados y economía pesquera. Especies comerciales.] map.gob.es
www.jacint.es - portellweb@yahoo.es
Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà