Coquina; tellina, tellerina

Donax trunculus


Pantalla anterior


1890 Juan Montserrat

Catalunya

TORTOSA [pueblo del Baix Ebre, Tarragona]: Tellina donacina L.- Tellina. (p.93)

[MONTSERRAT Y ARCHS, Juan (1890): Memoria descriptiva de las aguas minero-medicinales del Balneario de Tortosa. Resumen de Historia y de Geología de dicha ciudad y de la Flora y Fauna de sus alrededores, con indicaciones especiales sobre la Climatología, la Hidroterapia y la Higiene Terapéutica de los tres manantiales de aquel balneario (Nuestra Señora de la Esperanza, Salud y San Juan). pp.33-160. En el libro Balneario de Tortosa.] books.google.es


2019 Peixos i mariscos

España

LA TELLINA (Donax trunculus). Este xicotet bivalve presenta una petxina triangular amb un costat interior més curt que el posterior i una longitud que duplica l'amplària. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Tellina, tellerina, petxina. CATALUNYA: Tellerina, escopinya francesa, tallarina. BALEARS: Tellerina, xarleta. MÚRCIA: Tellina, coquina. ANDALUCÍA: Coquina, coquina fina, coquina de arena, coquina truncada. GALÍCIA: Cadelucha, coquina, navalliña, navalla. ASTÚRIES: Cadelucha. CANTÀBRIA: Cadelucha. PAÍS BASC: Kadeluxa. CANÀRIES: Coquina. TEMPORADA: De gener a abril i de novembre a desembre. PESCA: Aqüicultura i rastrells. DISTRIBUCIÓ: S'estén al llarg de la costa atlàntica des del Senegal fins a l'Atlàntic nord francès, així com per la Mediterrània i la Mar Negra. CUINA: La tellina és un menjar molt apreciat coma aperitiu i que sol cuinar-se sol, amb all, oli d'oliva i julivert. Són perfectes per a acompanyar un arròs amb peix, sopa de marisc o pasta. Per apreparar-les cal llavar-les molt bé per a llevar-les tota la terra que pugen tindre. Per a això haurem de posar, en un bol amb aigua, un poc de vinagre i sal durant uns vint minuts. És un aliment baix en greixos, colesterol i calories, de prou proteïnes i que aporta la majoria dels aminoàcids essencials. Destaca la presència de la vitamina B3 i la B9.

[PEIXOS I MARISCOS. Base de dades terminològica i identificació d'espècies pesqueres. 2019.] peixosimariscs.blogspot.com


www.jacint.es - portellweb@yahoo.es

Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà

En continua actualización.