Cigarrón, santiaguiño; espardenya, cigala mediterrània
Syllarides latus
2019 Peixos i mariscos
España
L'ESPARDENYA (Syllarides latus). L'espardenya o cigala és un crustaci prou rar de cos robust, cobert de grànuls i amb la closca quadrangular. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Cigala gran, cigala mediterrània, castanyola, llangosta d'orelles, cigala de força, castanyeta, soc, espardenya, sabata, pesic). CATALUNYA: Cigala mediterrània, cigala gran, llagosta lluïsa, cigaló, esclop, bugia, espardenyot. BALEARS: Cigala mediterrània, cigala mallorquina, cigala ibicenca, cigala menorquina. MÚRCIA: Cïgarrón. ANDALUCÍA: Santiaguiño, cigarra, morico, langosta chulla. GALÍCIA: Santiaguiño, cigarra, morico, langosta chulla. ASTÚRIES: Santiago del Mediterráneo. CANTÀBRIA: -. PAÍS BASC: Santio handi. CANÀRIES: Langosta del país, langosta canaria, zapatilla, langosta mocha. ALTRES NOMS: Chicharro, cigala de fuerza, cigala real. TEMPORADA: Tot l'any. PESCA: Arrossegament, enmalle i nases. DISTRIBUCIÓ: Es troba a la Mar Mediterrània i a l'Atlàntic Est. Viu en les parets, coves i buits on s'aferra fortament. CUINA: La seua carn és molt apreciada i es pot cuinar com els llamàntols i les llangostes, en arròs, bullida, al vapor, en caldereta, fregida o a la brasa. Té un sabor semblant a la llangosta europea. Entre els nutrients que aporta destaquen les vitamines A, B3, B12 i B9, a més de zinc i iode.
[PEIXOS I MARISCOS. Base de dades terminològica i identificació d'espècies pesqueres. 2019.] peixosimariscs.blogspot.com
www.jacint.es - portellweb@yahoo.es
Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà