Cigala; escamarlà, cigala

Nephrops norvegicus


Pantalla anterior


1916 Cuadros de Costums

País Valencià: Castelló de la Plana

(Consideracións filosòfiques) Mentrimentres, baix dels tarròsos y en els troncs dels árbres alenen els grills y les cigales de la Poesía. [...] (p.49, pdf 1)

[RIBÉS Y SANGÜESA, Enrich (1916): Cuadros de Costúms Castellonénchs, en aditament de tipos de la tèrra (en serio y en broma). Obra premià per unanimitat en los Jochs Florals de lo Rat-Penat celebrats en Valencia el dia 31 de agost del any 1915. Imp. Hijos de J. Armengot. Castellón.] repositori.uji.es (2 pdf)


1920 J. Pascual Tirado

País Valencià: Castelló de la Plana

En la cuina va reventar com una sigala. De la primera sapastrá que li pegá al pobre sabater el deixá sense mig bigot.

[PASCUAL TIRADO, José (1920): De la Vida Castellonera: El Nadal de un remendó. pp.235-242. En el Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura (BSCC). Número VIII. Diciembre de MCMXX. Castellón.] castellonenca.com


2019 Peixos i mariscos

España

LA CIGALA (Nephrops norvegicus). Poseeix un abdomen i un cos allargats i estrets. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Cigala, escamarlà, garagan. CATALUNYA: Escamarlà, cigala, garagan. BALEARS: Escamarlà, cigala. MÚRCIA: Cigala. ANDALUCÍA: Cigala, grillo. GALÍCIA: Cigala, langostino. ASTÚRIES: Cigala, maganto. CANTÀBRIA: Cigala, maganto, Jorge (a los juveniles). PAÍS BASC: Zigala, maganto. CANÀRIES: Cigala. TEMPORADA: Tot l'any. PESCA: Arrossegament de fons. DISTRIBUCIÓ: La seua distribució és al nord-est de l'Oceà Atlàntic i la Mar del Nord arribant a Islàndia i Noruega, i pel sud fins Portugal. A la Mar Mediterrània només és comuna en l'Adriàtic. CUINA: Esta espècie és molt apreciada pel seu sabor. La seua carn és suau i delicada que es pot cuinar a la planxa, fregida amb alls o cuites, segons el tamany. Acompanya també a plats com salses de peix, guisats mariners, còctels, cremes o arrossos. En quant al seu valor nutricional destaca el seu alt contingut en proteïnes i la presència de sodi, potasi, i en menor grau, calci. La vitamina A és, amb molt, la que més conté..

[PEIXOS I MARISCOS. Base de dades terminològica i identificació d'espècies pesqueres. 2019.] peixosimariscs.blogspot.com


Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

España

Denominación comercial: Cigala.

Denominación científica: Nephrops norvegicus (Linnaeus, 1758).

Método de producción: Pesca extractiva.

Áreas de Pesca: Atlántico noreste, Atlántico centro este, Mediterráneo y Mar Negro.

[Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA). Pesca. Mercados y economía pesquera. Especies comerciales.] map.gob.es


www.jacint.es - portellweb@yahoo.es

Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà

En continua actualización.