Cigala; escamarlà, cigala

Nephrops norvegicus


Pantalla anterior


1920 José Pascual Tirado

País Valencià: Castelló de la Plana

En la cuina va reventar com una sigala. De la primera sapastrá que li pegá al pobre sabater el deixá sense mig bigot. [...]

[PASCUAL TIRADO, José (1920): De la Vida Castellonera: El Nadal de un remendó. pp.235-242. En el Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura (BSCC). Número VIII. Diciembre de MCMXX. Castellón.] castellonenca.com


1946 Vallivana (revista)

País Valencià: Morella (els Ports)

En una frondosa y pintoresca descripción, se relata, que el Mediterráneo, tenía gran abundancia de pesca: langostas, langostinos, salmonetes, zigalas [sic, cigalas] y tiburones, ostras, corales y esponjas. [...]

[CENTELLES, Domingo (1946): Morella, puerto de mar. En Vallivana. Revista quincenal de las Fiestas Sexenales de Morella pp.358-360 (artículo humorístico pero con nombres interesantes de biodiversidad). Núm. 23. Morella, 1 de Julio de 1946.] repositori.uji.es


2019 Peixos i mariscos

España

LA CIGALA (Nephrops norvegicus). Poseeix un abdomen i un cos allargats i estrets. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Cigala, escamarlà, garagan. CATALUNYA: Escamarlà, cigala, garagan. BALEARS: Escamarlà, cigala. MÚRCIA: Cigala. ANDALUCÍA: Cigala, grillo. GALÍCIA: Cigala, langostino. ASTÚRIES: Cigala, maganto. CANTÀBRIA: Cigala, maganto, Jorge (a los juveniles). PAÍS BASC: Zigala, maganto. CANÀRIES: Cigala. TEMPORADA: Tot l'any. PESCA: Arrossegament de fons. DISTRIBUCIÓ: La seua distribució és al nord-est de l'Oceà Atlàntic i la Mar del Nord arribant a Islàndia i Noruega, i pel sud fins Portugal. A la Mar Mediterrània només és comuna en l'Adriàtic. CUINA: Esta espècie és molt apreciada pel seu sabor. La seua carn és suau i delicada que es pot cuinar a la planxa, fregida amb alls o cuites, segons el tamany. Acompanya també a plats com salses de peix, guisats mariners, còctels, cremes o arrossos. En quant al seu valor nutricional destaca el seu alt contingut en proteïnes i la presència de sodi, potasi, i en menor grau, calci. La vitamina A és, amb molt, la que més conté..

[PEIXOS I MARISCOS. Base de dades terminològica i identificació d'espècies pesqueres. 2019.] peixosimariscs.blogspot.com


Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

España

Denominación comercial: Cigala.

Denominación científica: Nephrops norvegicus (Linnaeus, 1758).

Método de producción: Pesca extractiva.

Áreas de Pesca: Atlántico noreste, Atlántico centro este, Mediterráneo y Mar Negro.

[Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA). Pesca. Mercados y economía pesquera. Especies comerciales.] map.gob.es


www.jacint.es - portellweb@yahoo.es

Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà

En continua actualización.