Bogavante, bogavante europeo, sastre europeu; llamàntol, lomàntol
Homarus gammarus
Bogavante americano, langosta americana, sastre; llamàntol americà
Homarus americanus
2019 Peixos i mariscos
España
EL LLOMÀNTOL AMERICÀ (Homarus americanus). El seu cos es divideix en 31 segments. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Llamàntol americà, sastre, gramàntol, gramanto, llomanto, lomàntol). CATALUNYA: Llamàntol americà, llamanto, llongant, llangant, llobregant. BALEARS: Grimald, grimaldo, llomàntol americà. MÚRCIA: Bogavante, sastre. ANDALUCÍA: Bogavante americano, bogavante canadiense, sastre, bogavante de Maine. GALÍCIA: Lumbrigante americano, lubrigante, lubricante. ASTÚRIES: Bubre, llocántaru canadiense, llubricante, lumbrigante. CANTÀBRIA: Ollocántaro americano, abacanto, abrecanto, abacantu, bocante. PAÍS BASC: Abakanto, abakanda, misera. CANÀRIES: Bogavante americano. TEMPORADA: De juliol a octubre. PESCA: Nases. DISTRIBUCIÓ: Es troba a les costes de l'oceà Atlàntic d'Amèrica del Nord, en aigües fredes i superficials que tinguen moltes roques i llocs per amagar-se. CUINA: Es pot comprar viu o congelat. La seua carn és saborosa, amb un toc dolçàs. Es cuina a la planxa, cuit, en caldereta, en ensalades, amb arrossos, còctels i inclús al forn. És important destacar la quantitat de potasi i calci que aporta, a més de vitamines A, B i E.
EL LLOMÀNTOL EUROPEU (Homarus gammarus). Este decàpode escàs posseeix cinc parells de potes, el primer d'ells acaba en dues pinces grans que utilitzen per a tallar. [...] Noms: COMUNITAT VALENCIANA: Llamàntol europeu, sastre, gramàntol, gramanto, llomalto, gramàntul, lomàntol). CATALUNYA: Llamanto, llamàntol europeu, llongant, llangant, llobregant. BALEARS: Grimald, grimaldo, llomàntol. MÚRCIA: Bogavante, sastre. ANDALUCÍA: Bogavante, sastre. GALÍCIA: Lumbrigante, lubrigante, lubricante. ASTÚRIES: Bugre, llocántaru canadiense, llubricante, lumbrigante. CANTÀBRIA: Ollocántaro, abacanto, abrecanto, abacantu, bocante. PAÍS BASC: Abakanto, abakanda, misera. CANÀRIES: Bogavante europeo. TEMPORADA: Tot l'any. PESCA: Enmalle i nases. DISTRIBUCIÓ: Habita l'est de l'Oceà Atlàntic, des de les Illes Lofoten, al nord de Noruega, fins les Açores i el Marroc. També es troba en alguns punts de la Mar Mediterrània i al nord-oest de la Mar Negra. Viuen en fons rocosos, d'arena o fang des de la costa fins una profunditat de 150 metres. CUINA: La seua carn és blanca, consistent i molt saborosa, i en el tòrax tenen una part cremosa nomenada 'coral'. Es fa a la planxa, bullit, en caldereta, en arrossos i fins i tot al forn. És important la quantitat de potasi i calci que aporta, a més de vitamines A, B i E.
[PEIXOS I MARISCOS. Base de dades terminològica i identificació d'espècies pesqueres. 2019.] peixosimariscs.blogspot.com
www.jacint.es - portellweb@yahoo.es
Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà