Conejo doméstico; conill domèstic

Oryctolagus cuniculus


Pantalla anterior


1628 Tassas

Corona de Castilla

Pellejería:

[...] La mejor estufilla [manguito para las manos] de conejos negros o blancos aforrada por dentro y fuera de lo propio de una tercia en quadro, no ha de exceder de diez reales. Y lo mismo si fuere de conejos canos y blancos. Y si fuere algo menor se ha de entender lo mismo que las demás. (hoja 21)

Montería y pellejería cruda:

[...] El mejor pellejo de conejo blanco, o negro, o cano de Flandes, tres reales; y los chicos, dos por uno, y los pardos, real y medio. (hoja 22)

[TASSA DE LOS PRECIOS A QUE SE HAN DE VENDER LAS MERCADERÍAS Y OTRAS COSAS DE QUE NO SE HIZO MENCIÓN EN LA PRIMERA TASSA, Y REFORMACIÓN QUE AORA SE HA HECHO POR LOS SEÑORES DEL CONSEJO, EN ALGUNOS PRECIOS QUE SE PUSIERON EN ELLA. Con las declaraciones de algunas dudas que se han ofrecido sobre la observancia de la Premática que se publicó en treze de Setiembre de mil y seiscientos y veinte y siete años, con la primera Tassa. Madrid. 1628.] google.es/books


1751 Ignacio de Egaña

Euskadi

REGLAMENTO DE TRÁNSITOS REALES. [...] Que la Diputación ordinaria, hallándose con la noticia del tránsito de alguna Persona Real, celebrada la Junta para la elección de Diputados, comunique las Órdenes a los Pueblos, y éstos en la prevención de víveres no toquen en el extremo de la demasiada provisión, de modo, que si pueden tener vivas las Aves, Reses, Conejos, etc., no las maten, y la Diputación de Tránsitos, observando el consumo del primer Pueblo, dé aviso a los demás de lo que deben egecutar. [...] [Texto completo en la sección de curiosidades]

[EGAÑA, Ignacio de (1780): El guipuzcoano instruido en las reales cédulas, despachos y órdenes, que ha venerado su madre la Provincia (...) desde el año de 1696 hasta el presente de 1780 (...) por D. Domingo Ignacio de Egaña, oficial, que fue, del Archivo del Real y Supremo Consejo de Castilla, y de la contaduría General de las Órdenes Militares, actual Secretario de Juntas y Diputaciones de la misma Provincia, para uso y servicio de sus esclarecidos Pueblos y Nobleza. San Sebastián: Imprenta de D. Lorenzo Riesgo Montero de Espinosa, Impresor de la M. N. y M. L. -muy noble y muy leal- provincia de Guipúzcoa.] liburutegibiltegi.bizkaia.eus - liburutegibiltegi.bizkaia.eus - books.google.es


25.1.1853 Diario de Barcelona

General

Bufandas.- Pasó la horrible moda, introducida, no sabemos por quién, de cubrirse los hombres la boca con pellejos de marta, chinchilla, conejo y aún gato montés. En seguida vino la de las chelinas exteriores de lana y seda, los pañuelos de merino floreado o a cuadros, y los pedacitos de paño debajo del cuello del gabán. Esta moda, tan poco sana como embarazosa duró unos años y después falleció, porque ningún prójimo quería parecer como perro con bozal. El invierno último ha estado de moda no llevar nada. Ahora comienzan algunos a introducir el uso de largas bufandas de lana con sus correspondientes flecos. Los portadores de este abrigo, menos incómodos que los antiguos pellejos, aunque algo más feo, acostumbran a colocarse los extremos de la bufanda sobre las espaldas del balandrán con cierto aire de afectado descuido, y la verdad es que van hechos birras. Algunos de estos 'escocesitos', llevan su despreocupación hasta el extremo de lanzarse con bufanda amarilla o azul cielo, o encarnada las visitas de cumplimiento, y aún al mismo teatro. Por nuestra parte, cada cual es dueño de ir como mejor le cuadre; pero sepan los que tienen pretensiones de elegantes, que el uso de la bufanda hace bufar el coraje a las muchachas más circunspectas, y que les dirigimos esta insinuación a instancia de una hondísima joven cuyo amante ha incurrido en la debilidad de comprarse tres varas y pico de lana dulce para envolverse el hocico. (Clam. Púb.)

[Diario de Barcelona. Núm.25. Martes, 25 de Enero de 1853. p.586.] Arxiu de Revistes Catalanes Antigues: arca.bnc.cat (elegir palabras clave)


1911-1950 Estudis Seniencs

Catalunya: Mas de l'Amat (la Sénia, Montsià)

Els enginyers sabien que al mas no hi havia pastures i vien la 'fementa' de bestiar pel ponte. Si no veien cap pi afectat, però, no els amonestaven. Tenien bona relació amb els masovers i es quedaven a dormir al mas de l'Amat. Ramon recorda que un dels enginyers amb qui van tenir més bona relació, Federico Palau, li va dir a son pare: "Vostès aquí estan bé. Tenen patates, conills, gallines, blat... i una cuixa de corder". [...]

Al corral de la casa hi havia, més que res, gallines, pollastres, conills i un o dos tocinos, segons anys. Algun colom, però pocs. S'alimentaven amb les restes dels productes per a l'alimentació humana i eren un complement important a la dieta. La cura i l'alimentació d'aquests animals ocupava una part important de les activitats diàries de les dones i els xiquetes de la casa. Cada dia calia anar a buscar menjar per als conills, preparar i donar menjar a les gallines i pollastres, arreplegar els ous, aviar les gallines i coure la caldera dels tocinos... Aquests i els conills estaven tancats, mentre que les gallines es deixaven pasturar lliurement pels voltants de la casa. [...]

Els dies de festa solia fer un conill estofat amb patates o carn de caça: salvatge, jabalí, esquirol i, molt ocasionalment, algún conill (de monte). També caçaven animals de ploma, especialment tords, grives i merles. Més ocasionalment collerats i tudons.

[CENTRE DE ESTUDIS SENIENCS (2010): Viure al Mas de l'Amat. Testimonis orals sobre formes de vida i de treball tradicionals als Ports (1911-1950). Lo Senienc. Memòria, natura i llengua, nº 7, pp. 27-49. Racó de la Memòria. Entrevistes a quatre germans de la família Segura-Albesa.] raco.cat


1916 Enric Ribés i Sangüesa

País Valencià: Castelló de la Plana

(La Magdalena.) Completa este cuadro la degollació dels inocents, vullc dir, la matança y pelamenta de pollastres y conílls; y els frexitonéts d' anguiles, pernilét, cansalá vinaeta, caragòls de montanya, llonganiçetes, botifarronets de la Binsa, magrets y costelletes de cèrdo y de cabrit, alléts, cebeta, pesoléts, fesòls carícs, tavelles y carjoferes, etc., sinse faltar les ensalaetes de ansisam y andivia, olivetes del cuquello y vèrdes (sanseres y trecáes) en saborija, la tollineta,  çorra grasoneta [tonyina de sorra, plat típic] y el imprescindible all y óli, per-a la rostimenta de les chulles de borrego. Els mes modests y els mes pòbres, li tiren en bala al arroçét en ganya d' abaéjo, als talpóns y rates d' hòrta, a algún gát casolá y als caragolets plans en salsa carregaeta de coralét [pesteta]. [...] (p.24, pdf 1)

(Les cucanyes.) Les cucanyes se coloquen verticál y horizontalment, segóns els casos, y constituísen un número bueno, bonito y barato, com diuen els títiri-mundis, y en la extremitat lliure cláven un cláu de gancho, d' ahon penchen bé un mocador de pita o de seda, bé un coníll o un pato y per lo general un pollastre 'n spolóns. Per el palo puchen els aereonáutes concursants com si foren cuadrumanos sinse cúa preensil; pero com la cucanya está completament ensaboná en sabó mòll, tóts els que per élla s' enfilen trauen alto en limpio. [...] (p.118, pdf 1)

(La provesó del Córpus. Els arets o saboyanos.) Els saboyanos, no es que fóren una secció de la escolta real de D. Amadeo de Saboya, no; son simplement xiquets de la Casa provincial de Misericòrdia que van vestits com si fóren pastorets desl que ixen en el Belèm, que fán els frares dels Mestrets en la nit de Noche Buena; y van fer sonar un arét de pandero, pero sinse pell de conill disecá y adobá o curtida. [...] (p.143, pdf 1)

(Fang y tarquím.) Ademés, a les primeres matèries que son objècte de les borrasquetes, adicionen cárn de moltó, llonganiçetes y algún coníll; y fan uns arroçéts y uns fregitonéts y uns suquéts y unes salsetes que 's pinten asòles. [...] (p.151, pdf 1)

(¡No més conductóres!) y la germaneta majór va carregá en la cistella del pá, un conill, la llanterneta que 'ls llumena per dints, o siga la boteta del vi, y la canterelleta per-a l' aigüa. ¡Quina delicia! (p.155, pdf 1)

(De la familia bòvida. Pancheta kóc-kóc.) Els úlls pareixíen dos foráts, féts en dos navacháes a una estora vélla, que els hagueren posát en el centro y transversalmént dos olives del cuquello, perque el blánch o escleròtica estaba en vocativo caret, la pupila íris o retina y y la córnea, formaben un tél com si li hagueren fét un ingerto de coníll en la Clínica oftalmológica de la curandera de Santa Bárbara, poblét del distrít sanitari de Vinaróç. (p.201, pdf 2)

(Títols nobiliaris y grandeçes d' Espanya. Pèy. Una anécdota.) El metje tirá má de les ferramentes y al anár a resòldre el problema de la evolució de la vida umbilical, a la de llibertat provisional en la finita grillera del món de la mortalitát, vá vorer (en el centro de la part Oeste dela márfega) un bulto agarrát de la tapanta, y que fent puntelletes asomaba els úlls per damunt de la vòra del llit. El Galeno, a estíl de coníll, li pegá una bascollá de meollo, fentlo anár de cap contra un don Pedro que teníen en un raconét del cuarto, y el bulto s' alçá més que depresa en actitút d' enèrgica protesta dient: "Sinyó dotór, yò soc el pare de la criatura..!" [...] (p.224, pdf 2)

[RIBÉS Y SANGÜESA, Enrich (1916): Cuadros de Costúms Castellonénchs, en aditament de tipos de la tèrra (en serio y en broma). Obra premià per unanimitat en los Jochs Florals de lo Rat-Penat celebrats en Valencia el dia 31 de agost del any 1915. Imp. Hijos de J. Armengot. Castellón.] repositori.uji.es (2 pdf)


1920 José Pascual Tirado

País Valencià: Castelló de la Plana

Toni de la Malena es un llaurador molt animós; es negre i cabut i te una esquena de resistencia, que gracias a tindre-la sempre plegá cap a terra, pot mantindre als huit críos que li ha donat la seua Sènta, mes coneguda per 'la Panera' o la conilla del carrer. [...] El fet es que hui 'n día s' ajunten en aquella conillera del carrer de la Pólvora huit críos que son l' alegría de sos pares, el turment del veïnat i el terror dels desgraciats que ténen figueres blanquetes i ceps de moscatell prop del Pónt de fèrro. [...]

[PASCUAL TIRADO, José (1920): De la Vida Castellonera: La Font de la Reina. pp.137-142. En el Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura (BSCC). Número V. Septiembre de MCMXX. Castellón.] castellonenca.com


Hui (els crios) menjaran arròs en conill i pato, beuran vi del de Maciá... hui ¡seran llauradors! [...] Les bessones han carregat en un carabassí cada una; atres dos xiqüelos porten l'u el pato i l'altre el conill. [...] ¡Quina verdura més fresca i tendra pose en la cassola i quins caragols més grossos se sofrigen i couen junt en l'arròs i els tròssos de pato i de conill! [...]

[PASCUAL TIRADO, José (1920): De la Vida Castellonera: La Font de la Reina. pp.170-175. En el Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura (BSCC). Número VI. Octubre de MCMXX. Castellón.] castellonenca.com


1920 Francisco Cantó

País Valencià: Castelló de la Plana

Pavos, gallinas, capones, conejos, patos y palomas, cestas de tortas y pasteles; platos montados de confitería, repostería, confituras; pero sobre todo la llamada con el genérico nombre de 'Pa fi' ('primes', pasteles y 'benitetes'). [...]

[CANTÓ, Francisco (1920): Recuerdos de un anciano: Las Navidades en 186.... pp.253-255. En el Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura (BSCC). Número VIII. Diciembre de MCMXX. Castellón.] castellonenca.com


1921 José Pascual Tirado

País Valencià: Castelló de la Plana

No hi ha garrofera sense el seu corret, ni rogle sense víctimes: les de la ploma moren de retorssó, els conills temorucs a bascolaldes; els patos no portaran ja el contracant a les cançons de les xicones, com al vindre. [...]

[PASCUAL TIRADO, José (1921): De la vida castellonera: La darrera Gaiata. pp.46-53. En el Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura (BSCC). Número X. Febrero de MCMXXI. Castellón.] castellonenca.com


www.jacint.es - portellweb@yahoo.es

Recopilación bibliográfica y transcripciones de Jacint Cerdà

En continua actualización.